Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Repetition inför Mölndalsrevyn 2023, som har namnet ”Spänning och elände”. Mandra Strid Bomander, Karin Mickelbo och Lars Magnus Larsson repeterar ett nummer.  Bild: Elvira Linderot
Repetition inför Mölndalsrevyn 2023, som har namnet ”Spänning och elände”. Mandra Strid Bomander, Karin Mickelbo och Lars Magnus Larsson repeterar ett nummer. Bild: Elvira Linderot

Elvira Linderot: Jag erkänner, jag hade fördomar om revyn

När jag gick på Mölndalsrevyn första gången visste jag inte vad jag skulle förvänta mig, men var rädd för buskis och halvtaskiga skämt – så blev det inte! Med andra ord: det är dumt att döma ut en kulturupplevelse eller ett evenemang innan man ens har testat.

2015 fick jag i uppdrag att skriva om Mölndalsrevyn för första gången. Innan dess hade jag haft en högst begränsad uppfattning om vad en revy var för något. Jag tänkte väl att det var något i stil med Stefan och Krister. Kanske buskishumor och slag under bältet, lite förlegade könsroller och halvtaskiga skämt.

Men, efter att ha pratat med regissör och skådespelare förstod jag att en revy var mer än så. Jag gjorde några inför-reportage och intervjuer de kommande åren, och 2018 var det dags för mig att faktiskt se föreställningen på scen.

En kväll i januari det året traskade jag över Stadshusplan till Möllan för min första revyföreställning – utan att riktigt veta vad jag skulle få uppleva. Men se där, jag blev positivt överraskad! För det första var det mycket mer sång och musik än jag hade förväntat mig, och för det andra var skämten riktigt roliga. Det var inte alls särskilt många slag under bältet och föreställningen var både välskriven och underhållande. Fånig och dråplig ibland, javisst, men blandat med allvar och en viss samhällskritik.

Kärlek till revyn

Sedan dess har jag sett ytterligare några premiärer med Mölndalsrevyn och har haft samma känsla: det här är riktigt bra! I år gjorde jag ett reportage under de tuffa mellandagsrepetitionerna, då ensemblen träffas och övar i princip varje dag. Där får regissören och skådisarna (som även är sångare och dansare på scenen) berätta om sin kärlek till revy i allmänhet och Mölndalsrevyn i synnerhet.

Samtidigt konstaterar både de medverkande och föreningens ordförande att de behöver mer publik för att kunna fortsätta i många år till. I kväll, 5 januari, är det premiär. Jag hoppas att det går bra för dem!

Hoppas på mer kultur

Lokal kultur och humor behöver vi mer av, inte mindre, och precis som jag hoppas att det går bra för revyn hoppas jag det går bra för Teaterhuset, Konstkollektivet, kulturaktörerna i Kvarnbyn och alla andra som sprider musik, teater och konst till Mölndalsborna.

Själv blev jag överraskad när jag gick på revy, du kanske blir överraskad av något annat. Det finns trots allt en hel del evenemang och saker som händer i kommunen. Vad jag kan sakna är en större scen eller ett kulturhus dit artister kan komma, eller där det kan sättas upp teatrar och standup. Just nu är kulturen i Mölndal ganska utspridd, och man kan få leta lite för att hitta den – men det är det värt.

LÄS OCKSÅ: Mölndalsrevyns premiär lockade gott om besökare: ”Det är underbart”

LÄS OCKSÅ: Mölndalsrevyn hotades av konkurs – så gick biljettförsäljningen

LÄS OCKSÅ: Skratt och nervositet – premiärhelg på Teaterhuset