Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landvetter flygplats.  Bild: Stefan Berg
Landvetter flygplats. Bild: Stefan Berg

Elvira Linderot: Jag hoppas att hemestern är här för att stanna

Jag älskar att resa – men man behöver faktiskt inte åka så långt.

Under pandemin har begrepp som hemester (hemma-semester) och svemester (Sverige-semester) blivit allmänt kända. Förra sommaren var vi många som stannade i landet, upptäckte våra egna kommuner och hittade gömda badpärlor. Nu börjar fler resa igen. Folk flyger till Spanien och Portugal och börjar planera långresor. (Hur bra det är ur smittspridningssynpunkt är väl tveksamt, men den diskussionen överlåter jag åt experterna).

LÄS MER: Fortsatt tufft för hotellen – osäkert hur sommaren blir

Det är hur som helst inte konstigt att folk vill resa. Jag längtar också efter god mat, nya upplevelser, möten och varma stränder. Vi behöver det, och jag tror att resande är något väldigt positivt. Något som kan ge oss såväl avkoppling som nya perspektiv. Men så är det det där med klimatet.

Hur mycket kan vi påverka?

Det är lätt att känna sig som någon som klampar in och förstör festen om man vill prata om klimatavtryck och att flygresor kanske inte är så himla bra ändå. Dessutom känner jag mig som en hycklare. Jag gör ju dåliga val hela tiden och vet inte hur jag själv ska tänka.

Hur mycket kan vi som privatpersoner, i ett litet land, ens påverka? Varför ska vi tänka på miljön om stora företag och politiker inte gör det? Vad gör det för skillnad om jag skippar en flygresa eller inte? Och så vidare.

LÄS MER: Nya seniorkort kan bli verklighet först nästa år

Jag vill inte ”flygskamma” någon och alla måste få göra sina egna val –men nu när vi kan resa igen tycker jag vi ska fundera på hur vi gör det. Det kanske går att ta tåget till semesterorten? Eller åka någonstans som ligger närmare? Eller åtminstone inte resa utomlands varje år.

Drömresor kan finnas i närheten

Jag drömmer själv om att resa till Japan igen, och det är ju onekligen svårt att göra det utan att flyga. Om jag reser väldigt sällan kanske det är okej? Jag har verkligen inte alla svaren, och om ni har några kloka tankar om ämnet får ni gärna höra av er. Vi behöver i alla fall prata om det, utan att någon ska känna sig som en fest-förstörare.

I år vill jag åtminstone upptäcka skärgården i Göteborg, och så ska jag ta nattåget upp till Abisko. Under året kanske det blir någon tur till Norge också. Min flickvän kommer därifrån och för två år redan reste vi över Hardangervidda, ett fantastiskt fjällområde i södra Norge, till Hardangerfjorden. Det var en drömresa (som jag gärna tipsar om!) som inte krävde att vi åkte särskilt långt.

LÄS MER: Influencern Frida Ramstedts tips – så inreder och stylar ditt drömhem

Jag går snart på semester och då ska jag fundera vidare på det här med resande och vad jag vill få ut av min ledighet. Hemester, med en bok på balkongen, är inte heller så dumt. Dessutom tänkte jag leta upp några nya badplatser –det kan man aldrig få för många av.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.