Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jennie Rodin blev utsatt för stöld av sin katalysator på bilen: ”Lät som ett reaplan”

När Kålleredsbon Jennie Rodin körde hemifrån med sin Toyota Prius förstod hon direkt att något var fel. Det visade sig att hon utsatts för en katalysatorstöld, en brottstyp som ökat kraftigt de senaste åren.

– Bilen lät som ett reaplan. Så jag körde tillbaka och då såg jag bultar som låg på marken, berättar Jennie Rodin som bor i Tulebo tillsammans med sin familj.

Bultarna och oljudet talade sitt tydliga språk. Någon gång under torsdagsnatten har någon eller några förmodligen tagit sig fram till bilen, hissat upp den med en domkraft och därefter demonterat katalysatorn.

LÄS MER: Stal airbags och stereo ur bil i Kållered

Har polisanmält stölden

Händelsen är nu anmäld till både polis och försäkringsbolag, men Jennie Rodin har inga större förhoppningar om att gärningspersonerna ska kunna identifieras. Ingen i familjen vaknade i samband med stölden och någon kameraövervakning har de inte utanför huset.

– Det kanske vi kommer skaffa inom en snar framtid, säger hon.

Efter att ha slagit larm i den lokala Facebook-gruppen fick Jennie Rodin höra att det finns fler i Kållered som drabbats av katalysatorstölder den senaste tiden. Tre fall har kommit till hennes kännedom, alla i Våmmedalsområdet.

Polisen: Kan vara internationella nätverk

Joakim Simonsson är operativ samordnare i lokalpolisområde syd, där Mölndal ingår. Han säger till Mölndals-Posten att katalysatorstölder är en brottskategori som polisen i Göteborgsområdet håller noga koll på. Inte minst för att en plötslig ökning kan indikera att det nyligen kommit in grupperingar som reser till Sverige i syfte att begå brott.

I katalysatorer finns ädelmetaller som gör att den blir stöldbegärlig. En katalysator kan vara värd någon tusenlapp för tjuvarna, men kostar betydligt mer för bilägaren att ersätta.

LÄS MER: Misstänkta tjuvar gjorde inbrott i Kållered

– Det kan handla om internationella nätverk som utför de här stölderna. Men också lokala gärningsmän som får för sig att ägna sig åt det här, säger Joakim Simonsson.

Enligt Joakim Simonsson är det ofta svårt att koppla stöldgodset till specifika händelser.

– Det är svårspårat. Stoppar vi en person som har en katalysator liggande i bilen kan det vara uppenbart att det är stöldgods men det är svårt att visa att det kommer från en viss bil, säger han.

Hur skyddar man sig från katalysatorstölder?

– Det handlar ju om att parkera bilen i garage om man kan, att inte ställa den på avsides ställen.

LÄS MER: Stal matvaror från Ica i Mölndal för 10 000 kronor – nu döms kvinnan: ”Det ser ut som jag”

Prius en drabbad bilmodell

Enligt SVT tredubblades antalet katalysatorstölder under första halvåret i år jämfört med motsvarande period året innan. Just Toyota Prius är en populär bilmodell bland katalysatortjuvar. Enligt tidningen Auto Motor & Sport är Toyotabilar tio gånger så mycket drabbade jämfört med andra bilmärken.

– Jag vill varna andra. Om man har en sådan bil kanske man ska vara lite extra uppmärksam, säger Jennie Rodin.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.