Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jimmy Sjöberg har äntligen fått ordning på sina bakuppgifter igen. Allt spärrades nämligen när han dödförklarades. Nu har han något nytt att grubbla över. Vem dödförklarade honom?  Bild: Sanna Tedeborg
Jimmy Sjöberg har äntligen fått ordning på sina bakuppgifter igen. Allt spärrades nämligen när han dödförklarades. Nu har han något nytt att grubbla över. Vem dödförklarade honom? Bild: Sanna Tedeborg

Jimmy blev dödförklarad – av en läkare som inte finns

Efter ett röntgenbesök på Mölndals sjukhus blev Jimmy Sjöberg felaktigt dödförklarad. Nu har det kommit fram att läkaren som dödförklarat honom inte finns, det rapporterar Göteborgs-Posten.
–Det här verkar vara en bedragare. Den personen finns inte, säger Pär Parén, verksamhetschef på Mölndals sjukhus, till tidningen.

Efter att Kallebäcksbon Jimmy Sjöberg klämt och stukat fingret fick han en tid för röntgen på Mölndals sjukhus i början av april. När det var konstaterat att fingret var stukat åkte Jimmy Sjöberg hem och tänkte inte mer på det. Men i slutet av april låg Jimmys dödsbevis i brevlådan. Han hade blivit dödförklarad efter besöket på Mölndals sjukhus.

Och inte nog med det – nu har det även visat sig att läkaren som dödförklarade Jimmy inte finns.

LÄS MER: Jimmy, 33, dödförklarades men lever: ”Allt är bara frågetecken”

Jimmy Sjöberg besökte Mölndals sjukhus på grund av ett stukat finger. Några dagar senare förklarades han död. Nu har det kommit fram att läkaren som dödförklarade Jimmy inte finns. Bild: Sanna Tedeborg
Jimmy Sjöberg besökte Mölndals sjukhus på grund av ett stukat finger. Några dagar senare förklarades han död. Nu har det kommit fram att läkaren som dödförklarade Jimmy inte finns. Bild: Sanna Tedeborg

”Verkar vara en bedragare”

Under torsdagen pratade Göteborgs–Posten med Pär Parén, verksamhetschef för medicin och akutsjukvård på Mölndals sjukhus, som berättar att läkaren Thomas Olsson, som dödförklarat Jimmy, inte finns.

– Det här verkar vara en bedragare. Den personen finns inte. Det här rör sig om illasinnade människor som vill sina medmänniskor illa, säger Pär Parén till Göteborgs-Posten.

Blanketten som läkare använder för att rapportera dödsfall finns på nätet. Vem som helst kan ladda ner och fylla i den.

Brister hos myndigheter

Läkaren som skriver dödsbeviset ska uppge bland annat namn och befattning, men ingen uppgifter som binder läkaren till en specifik identitet. När blanketten väl är ifylld skickas den till skatteverket.

Skatteverket i sig för inget register över läkare och kan på så sätt inte kontrollera att personen som i fråga fyllt i blanketten faktiskt är läkare.

– Det här händer lite till och från eftersom att det finns en massa fält som ska fyllas i. Saknas det en uppgift så kontaktar vi läkaren, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföringsavdelning, till Göteborgs-Posten.

LÄS MER: Forskarteamet i Mölndal skapar tankestyrda proteser

”Jag förstår verkligen inte”

När Göteborgs-Posten ringer upp Jimmy Sjöberg under torsdagen är han tillbaka på sitt arbete efter att hans dödförklaring annullerats.

Det blir första gången han nås av informationen om Thomas Olsson, den icke-existerande läkaren.

– Jag har inga fiender eller ovänner, så jag förstår verkligen inte. Det gör det hela ännu mer konstigt, säger han till tidningen.

LÄS MER: Jimmy, 33, dödförklarades men lever: ”Allt är bara frågetecken”

Jimmy Sjöberg kan inte förstå vem som har dödförklarat honom. Bild: Sanna Tedeborg
Jimmy Sjöberg kan inte förstå vem som har dödförklarat honom. Bild: Sanna Tedeborg

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.