Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tf chefredaktör Elvira Linderot är sugen på en nystart och kommer faktiskt ha några nyårslöften, eller åtminstone nyårsmål, i år.  Bild: Mia Höglund
Tf chefredaktör Elvira Linderot är sugen på en nystart och kommer faktiskt ha några nyårslöften, eller åtminstone nyårsmål, i år. Bild: Mia Höglund

Elvira Linderot: Jo, jag tänkte faktiskt ha några nyårslöften i år

Jag har alltid tänkt att det är onödigt och lite ... fånigt med nyårslöften. Varför skulle man bli en bättre person bara för att det är ett nytt år, och hur många håller ens fast vid sina nya vanor? Men i år känner jag annorlunda. Jag har lust att göra ett bokslut, ta ett nytag och blicka framåt. Klyschigt? Javisst, men så får det vara.

Det är lätt att skratta åt dem. De hurtiga människorna som sätter upp nya mål och löften inför varje år. Som ser sina liv och sina relationer som ett företag som ska utvärderas och förbättras. De lovar att träna mer, att laga nya maträtter och att boka in sig på ett tystnadsretreat.

Det är ännu lättare att skratta åt dem som misslyckas. De som går all-in men faller pladask. Ni vet, de som dyker upp med nya träningskläder på gymmet 2 januari och lovar att i år ska bli året då de kommer i form. De som får blickar kastade på sig från träningskillarna som ALLTID är där, året runt, grabbar som hånskrattar åt alla ”januarigymmare” som bara tar plats i omklädningsrummen. ”I februari är alla borta”, säger de och skrattar ännu mer.

Sugen på en nystart

Jag har gjort likadant. Jag har tänkt att nyårslöften är onödiga, oavsett om man lyckas hålla dem eller inte. Det skapar bara stress och prestationshets, har jag tänkt. Jag kan väl skaffa nya vanor när som helst under året, har jag tänkt. Löften blir så extrema, man kan väl ta allt som det kommer, har jag också tänkt.

Men i år känner jag annorlunda. Jag vet inte riktigt varför, men jag är sugen på att få en nystart, att se över mitt liv och mina rutiner. Precis de där sakerna jag har skrattat åt med andra ord. Exakt vad jag ska lova vet jag inte, men det finns några saker jag vill göra mer av. Jag vill sjunga mer, jag vill fortsätta göra bra journalistik, jag vill laga nya maträtter. Inte för att jag måste eller för att det ska se bra ut – men för att jag vill.

Det är kanske det som jag inte har förstått, att folk faktiskt hittar på nyårslöften för att det känns bra och positivt. För att det ger en riktning och hopp om ett bättre år. Visst, det kan säkert också skapa stress och prestationshets. Men du måste inte träna mer, äta ”bättre” eller hitta nya fritidsintressen – vill du inte så låt bli! Det har jag gjort.

Jag lovar att inte skratta åt er

Det jag försöker göra nu är tänka på vad som gör mig glad, och hur jag kan få in mer av sådant i mitt liv. Det kan jag förstås fundera på över sommaren också, men det är något med det nya året som känns som en nystart. Och då får man väl ta chansen.

En sak som jag kan lova är i alla fall att inte skratta åt dig som kommer till gymmet i januari med nya träningskläder, inte heller om du ger upp efter två veckor (styrketräning kanske inte var din grej helt enkelt och det var kul att du testade!). Och skulle jag själv misslyckas med mina mål, då lovar jag att inte vara för hård mot mig själv. Vi gör alla så gott vi kan.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så undviker du baksmällan till jul och nyår

LÄS OCKSÅ: Vikariebrist på skolor och förskolor: ”Var ett tufft läge”

LÄS OCKSÅ: Rekordhögt pris på havskräftor inför nyårsafton