Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jul i Kvarnbyn återuppstår – så blir den populära julmarknaden

Efter en lång pandemi kan butiker och verksamheter i Kvarnbyn bjuda in till ett större evenemang igen. Den första helgen i advent blir det julstämning längs med forsen.
– Det kommer bli en massa härligt, säger kultursamordnaren Astrid Ekermo.

De senaste åren har Jul i Kvarnbyn både hunnit läggas ner och startas upp igen – för att därefter pausas på grund av en pandemi.

– Det är klart att det är tråkigt att ställa in ett så populärt och trevligt arrangemang, men det fanns inget annat beslut att ta i det här läget, sa Åsa Tollbom på kultur- och fritidsförvaltningen till Mölndals-Posten i oktober 2020.

Nu, i oktober 2021, har alla publikrestriktioner tagits bort och folk får samlas igen.

LÄS MER: Glädjebeskedet: Nu blir det kultur i Kvarnbyn igen

– Det är lätt att känna pepp kring att äntligen få dra igång igen och samlas runt kultur, och runt Kvarnbyn i det här fallet, säger Astrid Ekermo som är kultursamordnare på Mölndals stad.

Upplägget har förändrats

Jul i Kvarnbyn har arrangerats i olika former under åren. 2018 lades julhelgen ner när Mölndals stad ville spara pengar – men redan 2019 återuppstod den igen. Då tog verksamheterna i Kvarnbyn över huvudansvaret, medan kommunen hjälpte till som samordnare.

– Jag håller i möten och ser till att planerna sätts ihop, men grunden är evenemanget från alla i Kvarnbyn. Är det ingen i Kvarnbyn som vill något så blir det svårt. Nu är det massor av personer som vill något, och då kommer det bli en massa härligt, säger Astrid Ekermo.

LÄS MER: 50-årskalaset i Kvarnbyn blev en mardröm för Malin – föll baklänges ner i ett schakt

Vad kan du säga om årets upplaga av Jul i Kvarnbyn?

– Vi vet att det blir helgen 27–28 november och att det kommer hålla på från 12 till 16 båda dagarna. Det kommer vara en hel del marknadsstånd med mat och härliga saker. Vi kommer samla in julklappar till behövande i Mölndal med hjälp av diakonerna. Vi kommer ha kulturinslag, med bland annat musik och teater för barn, och troligtvis kommer tomtefar och tomtemor till Stadsmuseet.

Kultur, marknad och eget skapande

Astrid Ekermo tillägger att det även kommer finnas plats för eget skapande.

– Sen vet vi inte om det blir sådär strålande väder och nypkallt i kinderna, men vi kan lova att det blir en härlig Kvarnbyhelg.

LÄS MER: Stora projektet: Vattenkraft kan ge ström till hela Forsåker

Senast Jul i Kvarnbyn arrangerades, 2019, hölls själva marknaden inomhus. I år kommer det troligtvis bli marknad både inne och ute, enligt Astrid Ekermo.

– Från mitten av november kommer man kunna se hela programmet och vilka som är med. Det kommer också vara Öppet hus i alla verksamheter såklart.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.