Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De mindre orterna väntar spänt på att prioriteras upp av kommunens beslutsfattare, skriver Fredrik Hofflander.
De mindre orterna väntar spänt på att prioriteras upp av kommunens beslutsfattare, skriver Fredrik Hofflander.

Fredrik Hofflander: Kållered och Lindome har fått stå tillbaka – nu är det upp till bevis

Att satsa nästan alla resurser i centrala Mölndal har nog varit ganska klokt. Men nu gäller det att skifta fokus.

För länge sen, i en tid långt före pandemin, deltog jag i Mölndals näringslivsdag. Jag snodde gratisgodis, tjötade med besökare om Mölndals-Posten och lyssnade på folk som berättade om helt andra saker.

En av dem var Björn Marklund, Mölndals stads stadsbyggnadschef. Han körde en kul show inför en hänförd publik i en av Åby arenas hörsalar. Ämnet: Förvandlingen av centrala Mölndal.

LÄS MER: Flera företag vill bygga i Lindome: ”Det är jättebra”

Björn Marklund berättade att en av framgångsfaktorerna (jo, jag vet att inte alla anser att förvandlingen av centrala Mölndal är en framgång) var att Mölndals stads beslutsfattare vågat prioritera ner stadsplaneringsbehoven på övriga platser i kommunen.

Jag tog inte anteckningar vid tillfället men budskapet var ungefär det här: Den politiker (eller samhällsbyggnadschef för den delen) som till varje pris prioriterar rättvisa mellan kommundelar kommer inte framåt tillräckligt snabbt.

Jag tänker på den där showen när jag läser Martin Björklunds charmerande reportage om 50-årsjubileet av kommunsammanslagningen. Det framstår i dag som alldeles osannolikt att både Kållered och Lindome var helt egna kommuner så sent som i början av 1970-talet.

Dit vill nog väldigt få tillbaka, inte ens de allra mest inbitna lokalpatrioterna. Men diskussionen om huruvida vissa delar av kommunen gynnas eller missgynnas av politiska beslut och strategier, den är i högsta grad levande.

LÄS MER: De bor högst upp i Kvarnbytornet – kika in i Susannas och Freds topplägenhet

Ni kan några av de tyngsta debattämnena. Sömniga och medfarna torg. Vägföreningar som får ta ett orimligt ansvar för det som tveklöst borde vara en kommunal angelägenhet. Förhoppningsfulla byggprojekt som får nej. Och så förstås den nedsläckta vägbelysningen, en potatis så het att både kommunen och Trafikverket tvingats plocka fram sina tjockaste grytvantar för att kunna bolla den mellan sig.

Med Mölndals innerstad på väg att bli färdig börjar det bli upp till bevis för politiker och tjänstemän i Stadshuset. Deras förmodligen ganska vettiga policy ”en kommundel i taget”, gäller den fortfarande nu när de centrala delarna fått sitt?

De yttre förutsättningarna verkar finnas där, i form av tunga privata aktörer som vill plöja ner miljoner i såväl Kållered som Lindome och Hällesåker. Men för att staka ut en framkomlig väg från en penningstark investerare till färdiga byggnader – som gynnar det stora flertalet och helst tolereras av övriga – krävs det en både omfattande och tålamodsprövande kommunal insats också.

Jag tror att lite knappt 23 000 invånare väntar hyfsat spänt på resultatet.

LÄS MER: Innerstaden fortsätter växa– hundratals lägenheter på gång

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.