Kålleredsbo fastnade i tullen med stenkoraller från Maldiverna – nu döms hon

På semestern i Maldiverna plockade Kålleredsbon på sig ett antal stenkoraller för att ta hem som souvenirer. Men på flygplatsen i Sverige hittades de av tullen. Nu döms kvinnan för olovlig införsel, eftersom korallerna är skyddade arter.

ANNONS
|

Det var på en semesterresa som kvinnan från Kållered fick för sig att plocka upp ett antal stenkoraller, som låg på en strand i Maldiverna. Hon tyckte de var fina och ville helt enkelt ta med dem hem som souvenirer.

– Jag tänkte att eftersom de låg på stranden och var döda, personalen sa okej, så var det tillåtet. Jag gillar ju stenar och snäckor, säger hon senare i ett förhör med Tullverket.

Misstänktes för smuggling

När kvinnan skulle flyga tillbaka till Sverige lade hon korallerna i resväskan och tänkte antagligen inte mer på det. Det var först när hon kom hem som hon insåg att något var fel. I väskan låg nämligen ett papper från tullen, där det stod att korallerna tagits i beslag.

ANNONS

– Jag blev lite chockad, oj, förvånad. Då googlade jag på detta och då förstod jag varför, säger kvinnan i förhöret.

Korallerna som kvinnan tagit med sig omfattas av den så kallade CITES-konventionen. Det är en internationell överenskommelse som är till för att skydda växter och djur som hotas av utrotning. För att få ta med sig sådana arter måste man ha ett särskilt tillstånd, vilket kvinnan inte hade. Hon misstänktes därför för smuggling alternativt olovlig införsel, efter att tullen upptäckt korallerna i hennes väska på flygplatsen.

Döms till böter

I förhöret med Tullverket, som hölls när hon kommit hem, säger kvinnan att hon inte kände till de här reglerna. Hon hade frågat en anställd på hotellet där hon bodde om det var okej att ta korallerna, och fått ett ja. Eftersom de var döda och låg uppspolade på stranden tänkte hon att det var okej.

Trots det döms kvinnan för olovlig införsel, då hon av ”grov oaktsamhet” har brutit mot förbudet. Hon har fått ett strafföreläggande och ska betala 4 800 kronor i böter.

LÄS MER:Tungt lastad bil avslöjade smugglarna vid Ikea – nu åtalas de

LÄS MER:Lindomebo beställde farligt medel från Kina – fastnade i tullen

LÄS MER:Beställde hundratals smällare från Polen – två män döms

ANNONS