Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kålleredsbon Qudratts familj är kvar i Afghanistan

Talibanerna har i snabb takt tagit över i Afghanistan. I Kållered sitter 21-årige Qudratt Rezaie och oroas över sin mamma och sina tre yngre syskon i huvudstaden Kabul.
– Det Afghanistan som fanns i mina tankar finns inte längre, säger han.

– Jag pratade med dem för bara en timme sedan. Då var det ganska lugnt där de bor men det är ändå väldigt oroligt just nu, säger Qudratt Rezaie.

Mölndals-Posten porträtterade honom i våras. Då bodde den utbildade undersköterskan med fast jobb på Berzelius äldreboende hos en familj i Lindome och väntade på arbetstillstånd. Det gör han han fortfarande, men för fyra månader sedan flyttade han till en jämnårig kompis i Kållered, som precis som Qudratt är från Afghanistan.

LÄS MER: Qudratt har bott fem år i Sverige – vet inte om han får stanna

De senaste dagarna har de unga männen inte gjort mycket annat än tittat på nyheter och samtalat med sina familjer i Afghanistan, detta sedan talibanerna gripit makten i landets alla viktiga städer. Av de uppgifter som Qudratt tagit del av föll allt i huvudstaden Kabul sedan den tidigare presidenten Ashraf Ghani lämnat landet.

– När presidenten flydde blev det kaos i Kabul. På bara några timmar tömdes fängelserna och människor var ute och stal allt som gick fram till att talibanerna kom in i staden. Efter det vågade ingen göra något.

”Afghanistan finns inte längre”

Sedan i söndags kväll är det talibanerna, med en extrem tolkning av islam, som har intagit landet. Folkgruppen hazarer, vilka Qudratt tillhör, kan ses som motståndare då de är shiamuslimer och inte sunni som talibanerna.

– Det Afghanistan som fanns i mina tankar finns inte längre. Det känns verkligen fruktansvärt. Talibanerna vill införa en extrem form av islam och kvinnorna kommer drabbas hårt. De kommer inte få utbilda sig och de måste ha en man med sig om de ska gå ut, säger undersköterskan i Kållered några timmar innan han går på kvällens nattskift.

LÄS MER: Rawan flydde från Syrien – har skapat sig ett liv i Bifrost

Qudratt tänker på sin familj och om vad som ska hända med dem. Han hoppas att talibanerna genomför ett fredligt övertagande av Kabul.

– Jag hoppas på det men när deras ledare kommer till Kabul kan vad som helst hända. Jag litar inte på talibanerna.

Qudratt Rezaie

Ålder: 21 år.

Bor: Med en kompis i lägenhet i Kållered.

Uppvuxen: I provinsen Ghazni i Afghanistan.

Gör: Arbetar på Berzelius äldreboende.

Intressen: Spelar fotboll och cyklar.

Drömmer om: Att få uppehållstillstånd och kunna plugga till sjuksköterska och sedan läkare.

”En diktatur – eller kanske ännu värre”

2015 dödades Qudratts pappa. Det var då som den 15-årige sonen flydde till Sverige och hamnade i Mölndal. Sedan dess har han utbildat sig och kontinuerligt skickat pengar till sina syskon.

– Jag har haft drömmar om att de ska kunna utbilda sig och söka sig ifrån Afghanistan. Men nu finns inte det landet längre, det kommer inte att bli fritt utan bli en diktatur. Eller kanske ännu värre.

Ser du någon möjlighet att din familj kan söka sig till Sverige?

– Även om jag får ett uppehållstillstånd så finns det inga sådana regler att jag skulle kunna få hit min familj, oavsett hur illa de har det.

Rädd för folkmord

Qudratt räknas idag inte som asylsökande. Istället hoppas han att Migrationsverket ska godkänna hans ansökan om arbetstillstånd. I så fall får han stanna i Mölndal och arbeta och efter fyra år går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd. För att det ska bli aktuellt jobbar han natt på äldreboendet.

Målet är att bli läkare men för att fortsätta kunna uppfylla kraven på arbetstillstånd kommer han först läsa till sjuksköterska för att samtidigt jobba kvar för att uppfylla kraven för arbetstillstånd.

Tror du att situationen i Afghanistan kan påverka dina möjligheter att stanna?

– Jag hoppas att de som finns i Sverige idag får uppehållstillstånd och kan stanna kvar.

Oavsett hur beslutet blir så är det en dyster framtidsbild som Qudratt målar upp kring sitt forna hemland.

– Jag hoppas jag har fel men jag är rädd att det kan bli ett folkmord.

LÄS MER: De kämpar för ett permanent uppehållstillstånd: ”Det är en dubbel stress”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.