Körkortslös man stoppades på gångfartsområde i Mölndal: ”Jag körde inte”

Mannen höll för hög hastighet på gångfartsområdet i centrala Mölndal när polisaspiranterna hade en kontroll på platsen. Det visade sig även att fortköraren saknade körkort. Trots att en aspirant sett honom nekade han till att rattat bilen.

ANNONS
|

Bevisläget mot en man i 20-årsåldern kunde knappast ha varit bättre. I slutet av oktober var både polisaspiranter och instruktörer på Bergmansgatan i Mölndals innerstad. Uppdraget gick ut på att kontrollera fordonshastigheten, framför allt på den del av gatan som är ett gångfartsområde i höjd med Mölndals torg.

Indraget körkort

Enligt polisens lasermätare uppmättes hastigheten på mannens bil till 16 kilometer i timmen. På ett gångfartsområde är den tillåtna hastigheten 5–7 kilometer i timmen – alltså knappt ens hälften så fort.

– Jag upplever först att föraren tvekar på att stanna och jag behöver ta ett steg ut i gatan för att extra tydligt visa att han ska stanna, vilket han då gör, säger en av aspiranterna i sin redogörelse.

ANNONS

När hon fått stopp på föraren erkände mannen omedelbart att hans körkort var indraget. Men när polisen uppmärksammade föraren på att han var misstänkt för grov olovlig körning, ändrade han attityd och förnekade brott. Följande dialog utspelade sig kring 13.30-snåret den aktuella oktoberdagen:

Polisen: Har du kört bil i dag?

– Nej.

Varför körde du bil?

– Körde inte.

Varifrån körde du?

– Jag körde inte.

Vart skulle du köra till?

– Jag körde inte.

Hur ofta kör du bil?

– När jag har körkort.

Polisen tillägger att hon hela tiden hade visuell kontakt med bilen och därför vet att det var mannen som körde.

Trodde han fick

Hans körkort omhändertogs 13 september 2022 och återkallades två veckor senare. Mannen har uppgett att han trodde sig bara ha spärrtid i en månad från att körkortet omhändertogs och att han därefter skulle få köra bil igen. Något som visade sig inte stämma.

Nu döms han för grov olovlig körning till 40 dagsböter och ska betala 2 000 kronor i böter samt 800 kronor till brottsofferfonden.

LÄS MER:Körkortslös man stoppades i Hällesåker – så mycket får han böta

LÄS MER:Mc-förare stoppad på Ikeas parkering i Kållered – blir körkortslös

LÄS MER:Polisen jagade fartsyndare på Bergmansgatan – för andra gången på kort tid

ANNONS