Genom att ansluta till kamerorna är tanken att personalen ska kunna försäkra sig om att allt är normalt med den äldre, utan att behöva besöka honom eller henne fysiskt under natten. Foto: Arkivbilder
Genom att ansluta till kamerorna är tanken att personalen ska kunna försäkra sig om att allt är normalt med den äldre, utan att behöva besöka honom eller henne fysiskt under natten. Foto: Arkivbilder Bild: moestedtc

Kameror ska kunna ersätta personal hos äldre på natten

Idén har diskuterats i flera år och ska nu bli verklighet. Snart ska de som önskar kunna erbjudas digital kameraövervakning i stället för nattliga hemtjänstbesök.

ANNONS
|

Idéen väcktes redan 2017, då ett dokument om digitala hjälpmedel i äldrevården presenterades för politikerna i Mölndals stad.

Nu ska de som önskar och har biståndsbeslut snart kunna erbjudas digital tillsyn med trygghetskamera i stället för hembesök på natten. Detta för att bidra till både ökad självständighet och trygghet, skriver Mölndals stad på sin hemsida.

Extra trygghet

– Digital tillsyn med trygghetskamera passar dig som vill känna extra trygghet nattetid men av olika skäl inte vill ha personliga besök. Vi är väldigt glada över att nu kunna erbjuda detta som alternativ, uppger Sonny Dahl, verksamhetschef för hemtjänst, på stadens hemsida.

ANNONS

– Många kan exempelvis uppleva att det är störande när man ligger och sover på natten och hemtjänstpersonalen kommer på besök, har Monica Holmgren, före detta chef för vård- och omsorgsförvaltningen, förklarat i en tidigare intervju med Mölndals-Posten.

Läs mer: Kameror kan ersätta besök hos äldre

Hon betonade då samtidigt att kamerorna bara kommer att installeras hos den som själv vill ha dem och som bedöms ha ett behov av tjänsten.

Bestämmer tid

Den som är intresserad ska därför nu först kunna prova och sedan återgå till att få personliga besök om man inte känner sig nöjd, enligt informationen på stadens hemsida.

Den som vill testa tjänsten bestämmer sedan tillsammans med biståndshandläggaren när kameran ska vara på. Endast särskild personal från larmcentralen har behörighet att utföra själva tillsynen via trygghetskameran.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@molndalsposten.se

ANNONS