Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elvira Linderot om vad vi kan ta med oss från en kris  Bild: Elvira Linderot
Elvira Linderot om vad vi kan ta med oss från en kris Bild: Elvira Linderot

Elvira Linderot: Kan krisen göra oss snällare?

Smittspridningen har avtagit, restriktionerna lättar och allt fler blir vaccinerade. Även om läget är osäkert vågar jag fundera och hoppas mer på framtiden igen. Frågan är vad vi tar med oss från året som varit.

I mars 2020 trodde väl få att vi skulle leva med pandemi och restriktioner i över ett år, men så har det blivit.

Nu är det sommar och de nya coronafallen har minskat dramatiskt. Så var det förvisso förra sommaren också – men då fanns inte vaccinet. Så även om en del av mig oroar sig över en ny våg till hösten känns det ändå mer hoppfullt än på länge.

LÄS MER: Svårt boka vaccintid när spärren lyftes: ”Det fungerar inte”

LÄS MER: Rusning till Åby arena för att bli vaccinerad mot covid-19

”Man brukar prata om att det blir mörkare igen efter midsommar, men i år känns det som att allting blir ljusare”, sa Emelie Wessberg, producent på Teaterhuset, när jag intervjuade henne i veckan.

Artikeln handlade om att Teaterhuset får sätta upp sin årliga familjeteater igen, och i slutet av juli är det premiär.

Efter ett tufft år får ungdomarna äntligen göra det de älskar: spela teater för en publik! Vi andra kan glädja oss åt att åter få ta del av kultur- och idrottsupplevelser utanför en skärm.

LÄS MER: Glädjebeskedet: I år blir det sommarteater igen

Själv har jag vågat mig på att boka en biljett till en stand up-föreställning i Stockholm om några månader. Det känns nästan overkligt. Ska jag verkligen få sitta i en publik och se en show, med en riktig människa, i verkligheten? Jag håller tummarna för att det blir av!

Förutom att jag längtat efter musik, teater och nya upplevelser har pandemin fått mig att känna mig – jag vet inte, mer ödmjuk kanske. Inför livet och hur fort saker kan förändras.

Jag har själv haft turen att inte ha någon nära mig som gått bort i covid-19. Jag har fått behålla mitt jobb och jag har en sambo och en katt som jag kunnat umgås med. Andra har suttit isolerade, varit arbetslösa eller blivit allvarligt sjuka. För dem är krisen förstås mycket värre – och det finns inget positivt i att behöva uppleva det.

LÄS MER: Coronasmittan fortsätter minska i Västra Götaland

Men nu, när vi kan börja se tillbaka på den här skitpandemin, kanske vi också kan fundera på vad som är viktigt. Jag har hört många säga att de tänkt om och fått nya perspektiv de senaste månaderna. Det kan vara så enkelt som att man kramar sin familj extra länge, eller att man tar sig tid att lyssna på någon som mår dåligt.

Dessutom har fler fått känna på ensamhet, och med det i åtanke kan vi väl bli bättre på att bjuda in personer som ofta är ensamma – och som var det även innan pandemin.

Kanske kan vi helt enkelt ta hand om varandra lite bättre. Kanske kan krisen göra oss snällare?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.