Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kanadensaren hamnade i Mölndal – och blev kär i chokladbollar

I ett år har en tonåring kastat om sitt liv och valt att bosätta sig i Mölndal, flera tusen kilometer från sitt hem i Kanada. Snart är tiden här över men på resan har hon lärt sig mycket om den svenska kulturen, som hon känner skiljer sig mycket från den kanadensiska.
– I början var det konstigt men nu känns det mer normalt, säger Juliette Leroux.

När Juliette Leroux ansökte om utbytesprogrammet hade hon inte hört talas om Mölndal. Hon visste att hon ville plugga i Norden men var osäker på vilket land. Valet föll till slut på Sverige. Inför sin resa läste hon på och fick höra några fördomar från sina kompisar.

– Mina kompisar sa att svenskar är blonda och alla har blåa ögon men annars har jag inte hört så mycket, säger hon.

Snart ett år senare ångrar hon inte sitt val.

– Jag har haft det trevligt, jag har fått många kompisar i skolan, berättar hon.

”Hög procent i Mölndal”

Åsa Brorsson, som Juliette har bott hos i Eklanda, jobbar som volontär för en ideell organisation (AFS Interkultur Sverige) som arrangerar utbytesprogram för unga. Dels handlar det om studenter som vill plugga utomlands, dels om ungdomar som vill plugga i Sverige. I år har 39 studenter valt att studera i Sverige.

– Och det är tre som bor i Mölndal. Vi som organisation ska matcha student med värdfamilj som vi tror kommer passa. Otroligt nog har vi en hög procent i Mölndal, säger hon.

Det var också med hjälp av AFS som Juliette hittade sin familj i Mölndal. Anledningen till att Juliette hamnade hos Åsa och hennes familj är för att de hade tittat på om det fanns möjlighet att spela ishockey, något som Juliette har hållit på sedan hon var åtta år gammal.

– Så Juliette råkade bara hamna här, säger Åsa Brorsson med ett skratt.

Återupptäckt kärleken till ishockeyn

Vid sidan av sina studier har Juliette Lerouz spenderat massvis med timmar i en hockeyrink. En sport som har spelat i tio år men innan sin vistelse i Sverige hade hon planer på att avsluta sin hockeykarriär.

Fast i Hovås HC har hon fått en nytändning. Det är roligare att spela ishockey. Hon tränar tre gånger i veckan med laget och spelar matcher på helgerna.

– Jag gillar laget och fick många kompisar där, men ishockey är annorlunda i Kanada än i Sverige. Rinken är större så vi måste åka mer skridskor, som är jobbigt. Vi har också mer plats att spela på, berättar hon.

Juliette Reloux

Ålder: 18

Bor: Hos familjen Brorsson i Eklanda.

Intresse: Ishockey, promenera, umgås med kompisar och fika, i synnerhet kladdkaka och chokladbollar.

Från: Quebec, Kanada.

Favoritplatser: Oslo, Köpenhamn och Mölndal galleria.

Språk: Pratar franska, engelska och svenska.

Övrigt: Har varit lucia och sjunger ett par svenska sånger.

I och med att ishockeyn har tagit merparten av hennes fritid har hon haft mindre tid att göra annat. Men i vilket fall som helst har hon upptäckt Mölndal och rest runt i Norden. Utöver det har familjen fikat väldigt mycket, något som Juliette Leroux fastnat för.

– Jag gillar det, chokladbollar och kladdkaka är mina favoriter. De har socker som gör dem goda men jag visste inte vad chokladbollar var innan, säger hon.

”I början var det konstigt”

En annan aktivitet som hon lagt ner mycket tid på är skolan. Hon har läst naturvetenskapsprogrammet på Franklins gymnasium. Och likt ishockeyn så skiljer sig den svenska från den kanadensiska skolan.

– Skolan i Sverige är mer inbjudande (friendly). I Kanada säger vi mister och miss till lärare och vi kan inte heller gå ut från klassen om en lärare pratar men så är det inte i Sverige, säger Juliette Reloux.

Vad har du kallat lärarna?

– Jag har kallat dem vid namn. I början var det konstigt men nu känns det normalt.

Om några veckor packar hon sina väskor och ger sig i väg till Nordamerika men innan dess ska hon både fira midsommar och besöka Astrid Lindgrens värld.

– Vi ska åka upp till Dalarna för att fira midsommar och däremellan ska jag träffa mina kompisar en sista gång, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Här finns de lediga jobben i Mölndal

LÄS OCKSÅ: Killarna i Kållered har skapat sitt eget extrajobb – klipper gräs åt grannarna

LÄS OCKSÅ: Gunnebo hoppas nå ut till barnfamiljerna med 4H-liknande upplägg

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.