Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Karin Vedlin på Ikea i Kållered utsedd till Årets skyddsombud: ”Svårt att ta in”

Karin Vedlin, facklig kämpe på Ikea i Kållered, har tilldelats utmärkelsen Årets skyddsombud i Västsverige och Halland.
– Det är verkligen roligt, säger Ryetbon.

Karin Vedlin har länge varit Ikea Kållered trogen. 1999 inledde hon sitt fackliga arbete på arbetsplatsen för Handelsanställdas förbund och sedan tio år tillbaka är hon huvudskyddsombud.

Enligt kollegorna på arbetsplatsen har Karin Vedlin lyckats så väl att de nominerade henne till Årets skyddsombud – en utmärkelse som tilldelas en person från något av LO-förbunden i Västsverige och Halland, såsom exempelvis Kommunal och Metall. Eller Handels.

– Det är en jätte-ära. Faktiskt svårt att ta in, för det är ändå några andra som tycker så och som har skickat in det, säger Karin Vedlin.

LÄS MER: Chefen om det uppskjutna datumet för nya Ikea i Kållered: ”Blandade känslor”

”Stor betydande roll”

Så här står det i den motiveringen som lästes upp inne på Ikea i veckan: ”Sedan starten av Ikeas nybyggnation har Karin varit en viktig del i samverkan för att arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt. Karins insats har haft stor betydande roll i det nya varuhusbygget, en insats som verkligen sticker ut över det vanliga. Hennes sätt att agera har bidragit till ett gott och utvecklande klimat”.

– I början handlade mycket om att få i gång det systematiska arbetsmiljöarbetet. Där landade vi i ett antal riskanalyser som ser över kontinuerligt. Jag vill säga att det fungerar jättebra med arbetsgivaren, säger Karin Vedlin.

LÄS MER: Ikeas plan: Julhandeln sker i gamla lokalerna

Har lämnat flera politiska uppdrag

Under prisceremonin sa Linda Johansson, en av cheferna på varuhuset, följande:

– Vi är verkligen jättestolta över den här utmärkelsen som Karin har fått mottaga. Jättestolta som arbetsgivare att du jobbar här hos oss.

Karin Vedlin sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna men i samband med att det nya Ikeavaruhuset skulle byggas i Kållered lämnade hon övriga nämnduppdrag för att arbeta fackligt.

LÄS MER: Ikea och Essity i topp på den nationella listan över attraktiva arbetsplatser

– Det är viktigt att det nya varuhuset blir bra, för alla. Och jag sa direkt att jag inte tänker gå in i ett varuhus som inte är arbetsmiljövänligt.

”Stor kompetens”

Även inom den fackliga organisation hyllas den 57-åriga Ryetbon.

– Karin är en klippa! En gedigen facklig person med lång erfarenhet. Hon har varit både fackligt och politiskt engagerad länge, och besitter stor kompetens som hon gärna delar med sig av, säger Christine Marttila, ordförande för LO-distriktet i Västsverige i ett pressmeddelande.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.