André Larsson, servicechef regiontransporter. Genrebild.
André Larsson, servicechef regiontransporter. Genrebild. Bild: Privat

Katalysatorstöld från regionens lätta lastbilar

Under natten till tisdagen drabbades Mölndals sjukhus av en storstöld av katalysator från flera fordon.
– Men man blir ju ledsen att denna verksamheten angrips då den är till för alla invånarna, säger André Larsson, servicechef regiontransporter.

ANNONS
|

Under natten till tisdag gav sig okända gärningsmän sig på fem av regionens servicetransportfordon och lyckades få med sig katalysatorer från dessa.

– Fordonen ska ha stått parkerade vid Länsmansgatan i anslutning till sjukhuset när tjuvarna slog till och det har upprättats polisanmälningar gällande stöld, säger, Sara Latorraca, stationsbefäl på polisen i Mölndal.

Transporterar viktiga prover

När Mölndals-Posten kontaktar Sahlgrenskas sjukhus i Mölndal visar det sig är fem stycken lätta lastbilar blivit bestulna på sina katalysatorer. André Larsson, som är servicechef på Regiontransporter och ansvarar för bilarna, uppger att dessa lastbilar framförallt används för att transportera prover mellan bland annat vårdcentraler och laboratorium.

ANNONS

– Säg att du tar ett blodprov i Partille som ska testas på ett labb på Sahlgrenska, då är det dessa bilar som kör proverna, säger han.

André Larsson berättar att stölderna upptäcktes av personalen som anlände till jobbet under morgonen den sjunde mars.

– Tjuvarna har gjort ett snyggt jobb, ingenting är sönder, men katalysatorerna är borta.

Hur har stölden påverkat arbetet?

– Alla medarbetare har gjort ett otroligt jobb och det har blivit en extrainsats för personalen som har fått köra extra rundor och stanna på fler ställen, men själva vården har lyckligtvis inte påverkats av detta, säger Larsson.

Regiontransporter har tidigare flaggat om brister i säkerheten kring fordonen då de i dagsläget varken står i garage eller övervakas dygnet runt.

– Nej, de är inte inlåsta utan står utomhus och säkerheten skulle behöva ses över. Det finns förslag om stängsel, bättre belysning och kameraövervakning som bättre skulle skydda fordonen. Tyvärr är dessa åtgärder förenat med kostnader. Det blir ett jobb för sjukhuset på både lång och kort sikt att försvåra sådana här stölder.

Vad kommer detta att kosta?

– Det kommer att kosta, men hur mycket vet jag inte. Det är ett försäkringsärende nu och fordonen är inne på verkstad för att återställas. Men man blir ju ledsen för att denna verksamheten angrips då den är till för alla invånarna och har en del i att kunna ge en patientsäker vård i Västra Götalandsregionen, säger André Larsson.

LÄS MER:Ny katalysatorstöld i Mölndal

LÄS MER:Bilinbrotten fortsätter i Mölndal – maskiner för 135 000 stulna

LÄS MER:Fler bilbrott polisanmälda i Mölndal

LÄS MER:Mölndal drabbat av flera bilinbrott

ANNONS