Kattungen Izzy föll från fönster i Majorna – återfanns i Mölndal

Kattungen Izzy älskar höga höjder och äventyr. Det ledde till att hon föll ut från fönstret på andra våningen – och försvann spårlöst. Hennes förtvivlade matte Sylvia Adamietz la ut ett nödrop på Facebook. Svaret blev överväldigande. På några timmar var Izzy spårad.

ANNONS
|

På torsdagseftermiddagen la Majornabon Sylvia Adamietz ut ett desperat meddelande i en lokal Facebookgrupp.

”Snälla kan ni hjälpa mig

Min kattunge 14 veckor har tryckt sig ut i en glipa i fönstret och ramlat ut

Hon måste vara skadad”

Det hela hade börjat med en tvättid för Sylvia. För att ha koll på sina tre katter fick de vara instängda i ett eget rum, med stängda fönster, medan hon sprang mellan lägenheten och källaren.

– Runt elvatiden hörde jag hur katten Yama larmade och jag fattade inte vad det var med honom och jag hann inte springa in. Men jag tror att det måste ha inträffat då.

ANNONS

”Hon älskar höjder och gillar att hoppa”

Först vid klockan halv två, när hon hade tvättat klart och gick för att pyssla om katterna, upptäckte Sylvia att minstingen Izzy, av rasen brittiskt långhår och bara 15 veckor, var försvunnen.

– Jag kommer in i rummet och ser att fönstret är öppet, bara en liten glipa för det sitter en sån där platsspärr på. Men hon älskar höjder och gillar att hoppa och på något sätt har hon fått upp fönstret och trängt sig ut genom glipan.

Sylvia kollade gatan, men där var det tomt. Hon letade igenom hela lägenheten, grävde runt i garderoberna, ropade. Men inte ett spår efter Izzy.

– Jag var helt hysterisk. Jag ringde till Blå sjärnan, polisen, katthjälpen. Jag la ut en tråd på Facebook. Allt gick i hundra i huvudet.

Varför trodde du att katten var skadad?

– Hon hade ju ramlat ut från andra våningen och det kör bilar på vägen utanför. Jag såg henne framför mig med brutna ben och att jag skulle hitta henne svårt skadad.

Responsen på Facebook tog Sylvia med överraskning.

– Aldrig trodde jag att folk skulle ställa upp så som det blev i går. Det var jättemånga som engagerade sig, de skrev i olika trådar och ringde runt.

En tjej som Sylvia aldrig träffat förut, Hanna, kom över och tillsammans började de fixa med efterlysningslappar att sätta upp på stan. Men lösning kom snabbare än så.

– Klockan sju på kvällen skriver en tjej till mig på Facebook och visar en film på en katt och undrar om det är min. Jag ser ju att det är hon men törs inte riktigt tro det ändå.

Kattungen hade färdats från Majorna till Mölndal

Det visade sig att Izzy fanns i Mölndal, uppåt en mil bort. Så här gick det till: En ung man vid namn Henrik hade hittat Izzy strax efter elva, där hon satt hopkrupen och ynklig på gatan utanför Sylvias hus.

– Han kunde inte ha katten i sitt hem för han hade inneboende och han vågade inte lämna katten till polisen för han var rädd att hon skulle bli avlivad. Så han lämnade henne till två kattvänner han känner i Mölndal.

Det var kvinnan i det paret som kontaktade Sylvia.

Kan du beskriva känslan när du förstod att det var din katt och att hon var oskadd?

– Jag var så chockad att jag inte riktigt fattade att det var sant. Jag tror inte att jag riktigt har fattat det ännu.

Visserligen var Izzy chippad, men Sylvia är ändå övertygad om att Facebookgruppen var nyckeln till att det hela fick ett så snabbt och lyckligt slut. På fredagsmorgonen la hon ut ett översvallande inlägg där hon tackade alla inblandade.

Hon lovprisar särskilt Henrik som räddade Izzy på gatan och Hanna som följde Sylvia för att hämta katten och ta henne till veterinär, där man kunde konstatera att hon var oskadd.

– Jag har faktiskt fått en annan syn på sociala medier och såna här grupper. Jag har aldrig varit med om att någon som inte känner mig har ställt upp för mig såhär. Det har varit helt fantastiskt.

Och medan Izzy vilar ut hemmavid efter strapatserna tänker Sylvia på säkerheten framöver.

– Jag tänker kontakta Familjebostäder för att se över beslagen, så det här inte händer igen.

LÄS MER:Övergivna kattungar hade änglavakt – familjerna hjälptes åt att rädda dem från sopkärlen

LÄS MER:Oron för katterna på rastplatsen – hade kunnat bli en inavlad kattkoloni

LÄS MER:Man döms till djurförbud – tog inte hand om sin sjuka katt

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS