Kille döms för misshandel på Fagereds ungdomshem i Lindome

En kille på Fagereds ungdomshem tog upp en brandsläckare och sprutade pulver mot en anställd, som fick ont i ögonen och svårt att andas. Killen hävdar själv att han inte ville skada någon – men döms nu för misshandel.

ANNONS
|

Det var i slutet av 2021 som händelsen ägde rum på Fagereds ungdomshem i Lindome. En kille, som då bodde på boendet, befann sig i ett rum tillsammans med flera anställda. Enligt tingsrättens dom var killen frustrerad av flera anledningar och gick ut ur rummet för att prata i telefon.

När han kom tillbaka var han, enligt personalen, arg och började skrika. Han tog sen upp en brandsläckare och började backa ut med den i handen. En av de anställda ska då ha tagit upp stol framför sig, som ett skydd, och följt efter.

När de båda vare ute i korridoren sprutade killen brandsläckningspulver rakt mot den anställde, något som syns på en övervakningsfilm. På samma film syns sedan hur killen slår brandsläckaren mot en ruta i en dörr, så att rutan går sönder.

ANNONS

Fick ont i ögonen

I förhör berättar den anställda att han fick ont i ögonen och blev förblindad i några sekunder efter att han fick pulvret i ansiktet. Han ska även ha fått svårt att andas.

– Killen sprayade överallt så man kunde inte se någonting, säger han i ett polisförhör.

Killen misstänktes för både misshandel och skadegörelse, och erkände det sistnämnda. Däremot förnekade han misshandel, då han menar att han inte sprutade med brandsläckaren för att skada någon. I polisförhör har killen sagt att han kände sig pressad och hotad av personalen och ville komma därifrån.

Ska betala skadestånd

Nu har fallet varit uppe i Göteborgs tingsrätt som dömer killen för misshandel samt skadegörelse. I domen står det att killen, även om han handlade på impuls och inte ville skada någon, måste ha insett att det fanns en uppenbar risk för att göra det när han sprutade med brandsläckaren på nära håll.

Killen döms till skyddstillsyn och ska även betala ett skadestånd på 30 000 kronor på grund av skadegörelsen.

LÄS MER:Anställd i Mölndals stads hemtjänst misshandlad – för att ha cyklat på fel ställe

LÄS MER:Knivskar man i hotellrum i centrala Göteborg – Kålleredsbo döms

LÄS MER:Efter rättegången: Statens institutionsstyrelse vill sparka knarkdömd anställd

ANNONS