Korten gäller för resor i zon A (Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö).
Korten gäller för resor i zon A (Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö). Bild: Elvira Linderot

Klart: Då får pensionärerna i Mölndal sina resekort

Politikerna har återinfört seniorkorten för alla över 65 år, vilket innebär att de får resa gratis med Västtrafik igen. Men det dröjer ett tag till innan korten skickas ut.

ANNONS
|

I oktober kunde Mölndals-Posten berätta att de omtalade seniorkorten i kollektivtrafiken, som gör att pensionärer får resa gratis med Västtrafik, kommer tillbaka.

LÄS MER:Vändningen: Seniorkort återinförs i Mölndal under 2022: ”Vill inte vänta längre”

När den blågröna majoriteten tog över efter valet 2018 fattades beslut om att ta bort seniorkorten för 65-plussarna, däremot fick 75-plussare behålla sina resekort.

Sedan dess har Mölndals stad förhandlat med Västtrafik, med förhoppningen att pensionärerna skulle kunna betala en del av kostnaden själva.

– Vi ville säkra att vi inte behövde betala för kort som aldrig nyttjades och samtidigt ville vi kunna ha möjlighet att ta ut en egenavgift på 300–500 kronor per år från de pensionärer som hämtade ut korten, sa Kristian Vramsten till Mölndals-Posten i oktober.

ANNONS

Kostar staden många miljoner

Men Mölndals stad fick inget gehör från Västtrafik, och till slut bestämde sig politikerna för att ändå införa seniorkorten för 65-plussare igen. Kostnaden för detta landar på cirka 7,5 miljoner kronor för 2022.

– Vi har meddelat Västtrafik detta men av olika administrativa och tekniska rutiner kan det bli så att det hela inte slår igenom förrän tidigast 1 mars, sa Kristian Vramsten.

LÄS MER:Mölndalsborna om seniorkorten: ”Jättebra”

Nu står det klart att det blir 1 mars 2022 som korten börjar gälla. I januari ska alla Mölndalsbor mellan 65 och 74 år få information från Västtrafik, och kan då beställa sina seniorkort.

Ska få information av Västtrafik

Den som är över 75 år behåller sitt nuvarande kort, som kommer uppdateras automatiskt den 1 mars.

Från det datumet gäller seniorkorten i zon A (Mölndal, Göteborg, Partille, Öckerö) under lågtrafik. Det som gäller är vardagar 8.30–15.00 och 18.00-06.00, samt dygnet runt på helger och helgdagar.

LÄS MER:Efter olyckan på Mölndals bro – chefen självkritisk om rondellen

Tidigare har 75-plussarna fått resa gratis dygnet runt.

”Du som är 75 år eller äldre och har en registrerad seniorbiljett från Mölndals kommun kommer få ett informationsutskick i slutet av januari 2022, där du informeras om förändrad giltighet till lågtrafik”, skriver Västtrafik på sin hemsida.

LÄS MER:Var ska jag fylla på mitt busskort nu, Västtrafik?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS