Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Klart för fler bostäder i Pedagogen Park – så ska nya stadsdelen se ut

När stadsdelen är helt utbyggd kommer där finnas 1 100 bostäder, butiker och en förskola. För att få in olika typer av bostäder ordnade Mölndals stad en markanvisningstävling – och nu har tre fastighetsbolag fått klartecken att bygga.

I höstas utlyste Mölndals stad en markanvisningstävling för tre kvarter i Pedagogen Park. Fastighetsbolagen fick skicka in förslag på hur de vill bygga, och intresset var stort. Nu har tre vinnare utsetts.

– Det är jätteroligt att vi har fått en så stor respons. Det är ytterligare ett kvitto på att Mölndal är en plats att räkna med, säger Kristina Bodin, stadens mark-och exploateringschef, i ett pressmeddelande.

Det blir Götenehus, Bergman och Höök samt Stena Fastigheter som får bygga bostäder i de nya kvarteren. Beslutet togs i kommunstyrelsen den 31 mars.

– Vi kommer att bygga cirka 35 lägenheter i vårt kvarter, säger Mia Larsson, som är kommunikationsansvarig på Stena Fastigheter.

Huset kommer byggas i trä och ha en mörk fasad som ska påminna om skrovlig bark. Mia Larsson säger att de vill sätta spaden i marken om ungefär ett år.

– Vi planerar att byggstarta våren 2022, säger hon.

LÄS MER: Krokslättsgymnasiet växer – satsar på fler lärlingsplatser

Bostäder i trä

Även de andra bostadsbolagen ska bygga i trä. Bergman och Höök vill bygga 40 lägenheter längs Bifrostgatan, medan Götenehus planerar för sju stycken radhus.

– Att man väljer att bygga i trä går i linje med vår hållbara inriktning. Vi är mycket nöjda med utfallet och ser fram emot kommande markanvisningar i området, säger Kristina Bodin, mark-och exploateringschef.

Under året kommer det bli fler tävlingar om att få bygga i området – men en del av kvarteren är redan planerade.

LÄS MER: Förslaget: Bygg fler tågspår i Lindome och Kållered

20 kvarter

Totalt kommer den nya stadsdelen bestå av 20 kvarter, som är uppdelade mellan Aspelin Ramm fastigheter och Mölndals stad.

Redan nu är grävmaskiner ute i området och förbereder för nya gator, torg och bostäder.

Det första som byggs är ett kvarter med en ICA-butik, flera mindre affärer samt 42 bostadsrätter. Lägenheterna byggs av Aspelin Ramm och förväntas bli inflyttningsklara under 2023.

Aspelin Ramm ska också bygga ett större kontorshus i området, och ytterligare runt 250 bostäder.

Dessutom planerar Skanska för 300 bostäder, och Kärnhem för runt 80 bostäder.

Det finns också planer på en förskola och eventuellt ett äldreboende i den nya stadsdelen.

Pedagogen Park

I den nya stadsdelen planeras för cirka 1100 bostäder, butiker, service, kontor, ett äldreboende, en förskola samt flera parkområden. Befintlig byggnad Pedagogen Park bevaras och runt byggnaden utvecklas ett torg. I samband med utvecklingen kommer också Bifrostgatan omvandlas till en stadsgata.

Området är cirka 20 hektar stort och gränsar till Frölundagatan i söder och till Bifrost i norr. Öster om området ligger Solängens villabebyggelse.

Förhoppningen är att de första personerna ska kunna flytta in i slutet av 2022 eller början av 2023. Sen kommer det dröja flera år innan hela stadsdelen står klar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.