Klart för fler bostäder i Pedagogen Park – så ska nya stadsdelen se ut

När stadsdelen är helt utbyggd kommer där finnas 1 100 bostäder, butiker och en förskola. För att få in olika typer av bostäder ordnade Mölndals stad en markanvisningstävling – och nu har tre fastighetsbolag fått klartecken att bygga.

ANNONS
|

I höstas utlyste Mölndals stad en markanvisningstävling för tre kvarter i Pedagogen Park. Fastighetsbolagen fick skicka in förslag på hur de vill bygga, och intresset var stort. Nu har tre vinnare utsetts.

– Det är jätteroligt att vi har fått en så stor respons. Det är ytterligare ett kvitto på att Mölndal är en plats att räkna med, säger Kristina Bodin, stadens mark-och exploateringschef, i ett pressmeddelande.

Det blir Götenehus, Bergman och Höök samt Stena Fastigheter som får bygga bostäder i de nya kvarteren. Beslutet togs i kommunstyrelsen den 31 mars.

– Vi kommer att bygga cirka 35 lägenheter i vårt kvarter, säger Mia Larsson, som är kommunikationsansvarig på Stena Fastigheter.

ANNONS

Huset kommer byggas i trä och ha en mörk fasad som ska påminna om skrovlig bark. Mia Larsson säger att de vill sätta spaden i marken om ungefär ett år.

– Vi planerar att byggstarta våren 2022, säger hon.

LÄS MER:Krokslättsgymnasiet växer – satsar på fler lärlingsplatser

Bostäder i trä

Även de andra bostadsbolagen ska bygga i trä. Bergman och Höök vill bygga 40 lägenheter längs Bifrostgatan, medan Götenehus planerar för sju stycken radhus.

– Att man väljer att bygga i trä går i linje med vår hållbara inriktning. Vi är mycket nöjda med utfallet och ser fram emot kommande markanvisningar i området, säger Kristina Bodin, mark-och exploateringschef.

Under året kommer det bli fler tävlingar om att få bygga i området – men en del av kvarteren är redan planerade.

LÄS MER:Förslaget: Bygg fler tågspår i Lindome och Kållered

20 kvarter

Totalt kommer den nya stadsdelen bestå av 20 kvarter, som är uppdelade mellan Aspelin Ramm fastigheter och Mölndals stad.

Redan nu är grävmaskiner ute i området och förbereder för nya gator, torg och bostäder.

Det första som byggs är ett kvarter med en ICA-butik, flera mindre affärer samt 42 bostadsrätter. Lägenheterna byggs av Aspelin Ramm och förväntas bli inflyttningsklara under 2023.

Aspelin Ramm ska också bygga ett större kontorshus i området, och ytterligare runt 250 bostäder.

Dessutom planerar Skanska för 300 bostäder, och Kärnhem för runt 80 bostäder.

Det finns också planer på en förskola och eventuellt ett äldreboende i den nya stadsdelen.

Pedagogen Park

I den nya stadsdelen planeras för cirka 1100 bostäder, butiker, service, kontor, ett äldreboende, en förskola samt flera parkområden. Befintlig byggnad Pedagogen Park bevaras och runt byggnaden utvecklas ett torg. I samband med utvecklingen kommer också Bifrostgatan omvandlas till en stadsgata.

Området är cirka 20 hektar stort och gränsar till Frölundagatan i söder och till Bifrost i norr. Öster om området ligger Solängens villabebyggelse.

Förhoppningen är att de första personerna ska kunna flytta in i slutet av 2022 eller början av 2023. Sen kommer det dröja flera år innan hela stadsdelen står klar.

ANNONS