Klart: Hotade psykiatrimottagningar blir kvar – men flyttas från Mölndal

På grund av stora ekonomiska sparkrav på Sahlgrenska sjukhuset hotades tre psykiatrimottagningar av nedläggning, bland annat en i Mölndal. Det har vållat stor oro bland både patienter och personal. Nu har politikerna beslutat att mottagningarna blir kvar – men flyttas.
– Det är ett visst steg framåt, säger Robert Sigström, specialistläkare inom äldrepsykiatrin.

ANNONS
|

Stängningarna av mottagningarna skulle ha inneburit stora konsekvenser för patienterna, konstaterar Socialdemokraterna och Moderaterna i ett gemensamt förslag till Sahlgrenskas styrelse.

”Det är vår gemensamma uppfattning att det inte i detta skede är möjligt att helt stänga de tre mottagningarna”, skriver styrelsens ordförande Cecilia Dalman Eek (S) och vice ordförande Johan Fält (M).

På fredagseftermiddagen bestämde en enhällig styrelse att de tre mottagningarna ska finnas kvar, men att de ska flyttas och samordnas med andra mottagningar.

En mindre besparing

Exakt vart mottagningarna ska flytta ska nu utredas, men en rimlig flytt för äldrepsykiatriska mottagningen i Mölndal skulle vara till affektiva mottagningen i Gamlestaden, enligt beslutet. Skälet till detta är bland annat att det även där finns ett stort antal patienter över 70 år som kan ha nytta av äldrepsykiatrisk kompetens.

ANNONS

Var mottagningen för döva och hörselskadade samt mottagningen för utmattningssymtom ska flyttas behöver utredas mer.

Hela den förväntade besparingen på 19 miljoner kommer inte hämtas in med beslutet, konstaterar politikerna.

”Visst steg framåt”

Robert Sigström, specialistläkare inom äldrepsykiatrin som tidigare uttalat sig kritiskt mot nedläggningarna, är glad att politikerna har lyssnat men ser ändå en risk att verksamheten kommer försvagas.

– Det är ett visst steg framåt att mottagningen behålls, men jag ser ändå en risk att det blir en uppsplittring av kompetensen och att vi tappar erfaren personal i flytten. Vilket är precis det vi har kritiserat i förslaget.

Robert Sigström, specialistläkare på äldrepsykiatrin Mölndal som nu ska flyttas.
Robert Sigström, specialistläkare på äldrepsykiatrin Mölndal som nu ska flyttas. Bild: Paul Wennerholm

Han har också svårt att förstå hur flytten kan innebära en större besparing.

– Det är fortfarande mycket som är oklart i hur det här ska gå till. Men jag har svårt att förstå varför mottagningen ska flyttas när den ligger så bra där den ligger.

Politikerna ser en poäng med ni flyttas eller slås ihop med den affektiva mottagningen då det finns många äldre patienter där också, ligger det inte något i det?

– Absolut ligger det något i det. Klart jag också tycker att det är bra om äldrepsykiatrisk kompetens kan komma fler till del. Men det här är ju ett besparingsförslag och då får man inga ökade resurser utan snarare tvärt om så det återstår att se hur det blir.

LÄS MER:Nedskärningar inom psykiatrin när Sahlgrenska ska spara

LÄS MER:Psykosmottagning i Mölndal kan stängas: ”Det är en skör patientgrupp”

LÄS MER:Soldaten Artem stred för Ukraina – hamnade i Kållered

LÄS MER:Stängningshotet mot psykosavdelningen berör: ”Kan sluta i självmord”

ANNONS