Kocken Felicia Björkbacka Hildén jobbar på Göteborgsoperan – och kan vinna Yrkes-SM

19-åriga Mölndalsbon Felicia Björkbacka Hildén har redan hunnit med att få jobb som kock på Göteborgsoperan. Nu kan hon bli svensk mästare också.
– Det är ett sätt att utmana mig själv, säger hon.

ANNONS
|

På onsdag är det dags. Då är Felicia Björkbacka Hildén från centrala Mölndal en av sex tävlande i kockklassen i Yrkes-SM. Det är en tävling som kanske inte har lika hög status som den mer kända Årets kock – men Felicia gissar att hon kommer att vara rätt pirrig ändå.

– Jag är ju van att stå i ett restaurangkök där man inte syns så mycket. Nu ska jag stå framför människor och laga mat. Jag är jätteladdad, säger hon.

”Är en vinnarskalle”

I tävlingen, som äger rum i Växjö, ska de tävlande visa sina färdigheter i två specifika skicklighetsmoment och därtill göra två olika typer av rätter. Felicia Björkbacka Hildén tänker inte bli förbannad om hon inte når guldmedaljen, men sticker inte under stol med att hon gärna titulerar sig svensk mästare framöver.

ANNONS

– Klart att man är en vinnarskalle. När jag väl står där så kommer jag absolut att vilja vinna. Det här är ett sätt att utmana mig själv, säger hon.

Redan som barn fastnade Felicia Björkbacka Hildén för matlagning och bakning. Sen dess har intresset aldrig falnat, utan snarare förstärkts.

– Det är väldigt roligt med mat. Det är spännande eftersom mat är så starkt kopplat till känslor. Går du på restaurang gör du det inte bara för att äta, utan hela besöket är en upplevelse i sig. Du sitter ner vid bordet, du blir servad, det är ett nöje. För mig är det faktiskt en speciell känsla att människor kommer hit och ser mitt arbete som ett nöje.

Ätit burgare och pizza

Felicia Björkbacka Hildén har flyttat runt en hel del i Sverige innan hon slutligen hamnade i centrala Mölndal. Hon bor på Göteborgsvägen ihop med sin bästa kompis – men har än så länge inte direkt fingranskat restaurangutbudet på hemmaplan.

– I Mölndal har jag nog bara varit på Max och Portens Pizzeria, erkänner hon med ett skratt.

På Göteborgsoperan hamnade hon nästan direkt efter att ha tagit studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– Jag kände för att flytta till en större stad och efter studenten kunde man välja och vraka ganska mycket bland jobben. Under pandemin var det många som skolade om sig så nu när det vänder finns det inte så många kockar som det skulle behövas.

Tar ingen skit

De senaste åren har det diskuterats mycket kring restaurangbranschens problem med machoattityder. Många kvinnliga kockar har vittnat om en hård miljö, tidvis präglad av trakasserier och rädsla.

Än så länge har Felicia Björkbacka Hildén inte märkt av de mörka sidorna så mycket för egen del.

– Restaurangbranschen är tuff, absolut. På operan har jag absolut inte känt av någon machokultur, vi är jämlika och jag känner att köksmästaren alltid backar upp mig. Men när jag har varit ute på praktik på andra ställen har jag ibland känt av taskig attityd, att alla inte har tagit mig på allvar.

Hur hanterar du det?

– Jag är ganska säker på mig själv. Jag tar gärna konstruktiv kritik, om någon säger att jag kan göra något bättre. Men jag har bestämt mig för att inte ta någon skit.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS