Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kommunala bostadsbolaget Förbo byter spår – vill bygga bostadsrätter

I framtiden vill kommunala Förbo kunna bygga bostadsrätter och ägarlägenheter. En stor förändring för bolaget med närmare 6 000 hyreslägenheter.

Förbo ägs av kommunerna Mölndal, Härryda, Lerum och Kungälv. Nu har ett förändringsförslag om att framöver kunna bygga bostadsrätter och ägarlägenheter fått tummen upp av kommunstyrelsen, bland annat i Mölndal. Så här förklarar Förbos ordförande, Härrydapolitikern Anders Halldén (L) den planerade förändringen:

– Vi står inför en hel del renovering och underhåll i vårt stora bestånd. Vi har sett vilken positiv förändring det var i Säteriet (i Mölnlycke) när vi sålde av mark och ett företag byggde bostadsrätter där så nu vill vi göra det möjligt att skapa blandad bebyggelse i fler områden, säger Anders Halldén.

LÄS MER: Nu har bygget vid Pedagogen Park dragit i gång

Hur stor andel bostadsrätter kommer ni bygga?

– Det är inte så att vi kommer bygga väldigt mycket bostadsrätter eller ägarlägenheter. I första hand vill vi hitta andra aktörer som vi kan sälja mark till och som sedan bygger bostadsrätter. Men om vi kommer in i en fas där ingen längre vill bygga bostadsrätter vill vi kunna göra det på egen hand.

LÄS MER: Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

Integration via lekplatser

Anders Halldén vill se en mer blandad bebyggelse i fler av Förbos områden för att skapa integration. Han ser bolagets satsning på större aktivitetsparker/lekplatser som en positiv faktor.

– I Säteriet har vi sett att barn och familjer från olika delar av Mölnlycke möts på lekplatserna, säger han.

I de förändrade ägardirektiven finns även planer på att flytta parkeringsverksamheten till ett eget bolag.

LÄS MER: Hyresgäster kan få böter på sina egna parkeringsplatser: ”Det känns hopplöst”

Kritik från Sd

I slutändan är det fullmäktige som beslutar, men i kommunstyrelsen har alla partier utom ett varit eniga kring förändringsförslaget. Det är SD-ledamoten Fredrik Mellbin som inte ställer sig bakom idén.

”Nu ska Förbo bygga ägarlägenheter, BRF och driva P-bolag. I alla fall om politikerna som vill leka affärer i KS får bestämma. M-styret ska alltså punktbeskatta de som vill äga sitt eget boende för att bygga hyresrätter utan ekonomisk bäring. SD sa nej till galenskapen”, skriver Mellbin på twitter.

LÄS MER: De vill se en förändring i Lindome: ”Politikerna verkar inte bry sig”

LÄS MER: Så ska Lindome förändras: "Ska vara helt och rent och snyggt"

Renovering i Lindome centrum

Det kommunala bostadsbolaget bygger cirka 100 lägenheter om året. I Mölndal har Förbo lägenheter i Balltorp och Lindome och i just Balltorp planeras bygge av 600 nya lägenheter. Men där är planarbetet långt ifrån klart. Däremot är tanken att under hösten starta bygget av en större aktivitetspark i Lindome centrum. I det området är planen också att ett större renoveringsprojekt ska starta.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.