Kommunen anordnar simskola utomhus: ”En fråga om liv och död”

I pandemins fotspår blev det allt svårare för barn och unga att lära sig att simma och förra året inträffade det samtidigt fler drunkningsolyckor. Nu ordnar Mölndals stad tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet Göteborg och Mölndals Allmänna Simsällskap en simskola utomhus.
– Vi vill kompensera för utebliven simskola, säger Sara Sivre, kultursamordnare för barn och unga.

ANNONS
LocationMölndal, Sisjön, Kållered, Lindome||

Förra året testade Mölndals stad på konceptet med en simskola utomhus och insåg då att det fanns ett stort intresse. Nu gör de comeback under fyra veckor. I sommar håller de tillsammans med två att kommunens simskoleföreningar i en kostnadsfri simskola.

– Förra året insåg vi att det var extra viktigt med simkunskap. Det var så många drunkningsolyckor som inträffade så det är en fråga om liv och död, säger Sara Sivre.

– Barn och unga är fantastiska! De vill lära sig och är duktiga. Eftersom många olyckor beror på att man överskattat sin förmåga är det av yttersta vikt att vi lär ut vattensäkerhet, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef för Svenska Livräddningssällskapet Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Kaos på badplatsernas parkeringar: ”Kan innebära livsfara”

I grund och botten handlar det om att öka sim- och vattenkunskapen och samtidigt inkludera alla personer i kommunen. Under pandemin var det något som blev allt mer begränsat.

– Det är många som inte har kunnat bada med sina föräldrar under helgerna och inte heller kunnat lära sig via skolan, så vi vill kompensera för utebliven simskola. Men vi kommer också exempelvis lära barnen om hur man ska bete sig på en badplats, det är också viktigt, säger Sara Sivre.

Svenska Livräddningssällskapet Göteborg delar med sig av några viktiga saker att tänka på kring vattensäkerheten:

Hur ser platsen där jag ska simma/bada ut?

Hur tar jag mig i och upp?

Vad gör jag om ett tillbud sker? Vad kan jag använda som förlängd arm?

Var är jag om jag behöver påkalla hjälp?

Simskola vid tre olika badplatser

Simskolan är till för alla barn från fem år och uppåt. För att vara med och delta behöver man göra en föranmälan på Mölndals stads hemsida och i dagsläget finns det några platser kvar vid de olika tillfällena.

– Vi kommer att hålla till vid tre olika badplatser under sommaren: Sisjöns badplats, Södra Barnsjön och Tulebosjön. Det är för att kunna täcka alla de olika områdena och samtidigt göra det mer tillgängligt för alla, säger Sara Sivre.

LÄS MER:Nu införs parkeringsavgift på alla parkeringar vid Gunnebo slott

Från den 12 till 23 juli klockan 09-16 på vardagar kommer det vara simskola utomhus vid Sisjöns badplats. Vid dessa tillfällen erbjuds också märkestagning vid klockan 15.15 till 16 på vardagar och då får alla över åtta år vara med och delta.

Tre olika nivåer:

Grupp 1: Kräver inga förkunskaper.

Grupp 2: Kunna doppa, bubbla, hoppa, samt glida på mage med ansiktet i vattnet och simma tio meter på rygg.

Grupp 3: Kunna simma 25 meter på rygg och 25 meter på mage, samt falla med händerna först och hämta leksaken på botten vid minst en meters djup.

Vid Södra Barnsjön och Tulebosjön finns det också möjlighet att delta i parasim. Den är för tillfället fullbokad men det går att skriva upp sig på en reservlista.

Vid Södra Barnsjön är det simskola från den 2 till 13 augusti klockan 09-13 på vardagar och vid Tulebosjön hålls simskolan under samma datum, men den enda skillnaden är sluttiden som är klockan 12.

Vid dessa tillfällen kommer några delar av badplatsen vara avspärrade för allmänheten.

”Det är ett jättestort intresse”

Jennifer Nilsson är verksamhetsansvarig för Mölndals Allmänna Simsällskap och berättar att det är andra året de gör det här i samarbete med kommunen.

– Vi är jättetacksamma över att kommunen är så samarbetsvilliga och att de är måna om just simkunnigheten. Vi vill nå ut till fler som kanske inte kan ta sig till en simskola i normala fall och nu under pandemin har vi också ökat våra platser, säger hon.

LÄS MER:Så försöker kommunen stoppa trafikkaoset: ”Blir ändå trångt”

Förra året hade de inte tur med vädret och därför var närvaron inte så hög – men i år hoppas hon att fler är med och deltar.

– I år är det ett jättestort intresse och det är vi såklart väldigt glada över. Men vi har fortfarande några platser kvar att erbjuda, säger hon och fortsätter:

– Utomhussimskola är traditionsförankrat i Sverige eftersom det var så många lärde sig simma förr i tiden, så det är kul att det går tillbaka nu när man fått tänka om och nytt. När barn lär sig att simma utomhus så lär de sig också att simma i den miljö som de oftast kanske badar i, en simbassäng inomhus är mer skyddad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS