Under torsdagen fick kommunen uppgifter om misstänkt algblomning i Tulebosjön.
Under torsdagen fick kommunen uppgifter om misstänkt algblomning i Tulebosjön. Bild: Astrid Karlflo

Kommunen avråder från bad i Tulebosjön

Mölndals stad avråder från bad i Tulebosjön. Detta efter att kommunen fått rapporter om misstänkt algblomning i sjön.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under torsdagen fick Mölndals stad uppgifter om misstänkt algblomning i Tulebosjön. Eftersom det finns en risk att drabbas av algförgiftning vid bad i vatten som har blommande alger så går kommunen nu ut med en avrådan från bad i sjön. Avrådan gäller även hundar och omfattar hela sjön, inte enbart den kommunala badplatsen.

Miljöförvaltningen kommer att inspektera sjön men enligt kommunen går det i dagsläget inte att säga vad den misstänkta algblomningen kommer av eller hur länge den kan pågå.

Algblomning

Algblomning uppstår när planktonalger växer kraftigt på kort tid och bildar stora populationer. Det förekommer i hav, sjöar och andra sorters vattendrag. Vanligtvis blommar alger nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där.

Källa: SMHI

Algförgiftning

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten med blommande alger. Det kan även hända om du råkar svälja vatten eller äta fisk från sjöar med algblomning. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk, besvär i ögonen och illamående med kräkningar och diarré. Du kan också få feber och bli svag i musklerna om du har fått i dig stora mängder gift. Din lever och dina njurar kan också påverkas.

Besvären brukar komma några timmar efter att du har badat eller fått i dig vatten med blommande alger.

Om du misstänker algförgiftning bör du kontakta 1177 eller Giftinformationscentralen för rådgivning.

Källa: 1177

LÄS MER:Misstänkt algblomning – kommunen varnar

LÄS MER:Mölndal outdoor genomför massivt projekt – simmar i kommunens alla sjöar

LÄS MER:Medelhavsvärme i Mölndals sjöar – 25 grader

ANNONS