Kommunen backar om Sörgårdens äldreboende – skjuter upp beslutet

Beslutet om att lägga ner Sörgårdens äldreboende dröjer. Det är beskedet efter ett välbesökt möte mellan politiker, tjänstemän, boende och anhöriga.
– Man kan inte behandla människor på det här sättet, säger Tuva Norrman, som bor på Sörgården.

ANNONS

Det var i början på mars som vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad presenterade förslaget om att göra om Sörgårdens äldreboende till ett biståndsbedömt trygghetsboende, vilket i så fall skulle innebära att de äldre som bor där nu skulle tvingas flytta. Förslaget väckte snabbt starka känslor bland de boende och deras anhöriga.

– Det känns inget vidare. Vi har inte fått veta någonting i förväg. Jag vill absolut inte flytta. Det är det nog ingen som vill, säger Ann-Marie Liljefors, som bor på Sörgården.

”Kändes lite nonchalant”

Trots det har kommunen inte velat ha något möte med de berörda. När de anhöriga själva tog tag i saken och bjöd in till ett gemensamt möte på äldreboendet fick de beskedet att de inte hade rätt att använda sig av lokalerna.

ANNONS

Men efter hårda protester valde kommunen att själva bjuda in till ett möte.

– Det kändes konstigt. Strax innan mötet fick vi veta att man skjuter på beslutet. Det känns som att de backat lite. Kanske har de insett att man inte kan göra såhär, säger Charlotte Sunnerholm, vars mor bor på Sörgården.

Hur upplevde du stämningen på mötet?

– Det var ganska hätsk stämning, och jag upplevde inte att kommunen direkt svarade på några frågor. Det kändes lite nonchalant.

Charlotte Sunnerholm är också starkt kritisk till att personalen på boendet inte hade bjudits in till mötet.

– Personalen är verksamhetens viktigaste resurs. Insyn och möjlighet till påverkan i verksamheten är viktigt, säger hon.

Chockartad situation för de boende

Meningen var att vård- och omsorgsnämnden skulle fatta beslut om Sörgårdens framtid den 31 mars. Om förvaltningens förslag gick igenom så kunde de äldre ha behövt flytta inom bara några veckor, vilket väckt stor oro.

– Det kom mer eller mindre som en chock. Jag vill inte ens tänka på hur det skulle vara att behöva flytta, säger Majbritt Carlson, som är en av de boende.

– Det är förfärligt. Man kan inte behandla människor på det här sättet, säger Tuva Norrman, även hon bosatt på Sörgården.

Då kan beslutet fattas

Men nu blir det inget beslut den 31 mars, utan frågan kommer enbart att diskuteras vidare vid det mötet. Enligt nämndens ordförande, Göran Isacsson (M) kan beslutet fattas tidigast den 24 april. Han säger också att onsdagens möte inte ledde till några nya insikter.

– Det sades inte så mycket nytt utan det var ungefär samma synpunkter som tidigare. Men det var bra att vi fick mötas och jag förstår oron inför eventuella förändringar, säger han.

Han vill också vara tydlig med att det inte har fattats eller lagts fram något politiskt beslut angående äldreboendet, utan att förslaget kommer från förvaltningen, efter att de fått i uppdrag att utreda hur kommunen ska kunna skapa fler biståndsbedömda trygghetsboenden.

För egen del verkar han dock inte ha ändrat sig i frågan.

– Jag tror att det är en bra plats för ett biståndsbedömt trygghetsboende. Hur sedan processen ska gå till, det är inte bestämt, säger han.

LÄS MER:Politikern vägrar möta anhöriga för att prata om Sörgården: ”Engagera er i ett parti”

LÄS MER:Politikerna positiva till förslaget att göra om Sörgårdens äldreboende till trygghetsboende

LÄS MER:Gunillas man kan tvingas flytta från Sörgårdens äldreboende – hon fick inte veta något

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS