Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Kommunen bjöd in till trygghetsträff under Mölndals bro – en otrygg plats enligt många

För att kommuninvånarna skulle få möjlighet att träffa dem som arbetar för deras trygghet arrangerades under tisdagen en trygghetskväll. Bland andra Mölndals stad, polisen, räddningstjänsten och Västtrafik hade representanter på plats.

Visst är det lite karnevalstämning ändå. Vid ett bord som gallerians ägare Citycon ställt upp får barn pyssla med färger, glitter och toalettrullar. Intill står den kyrkliga hjälporganisationen Hela människan och serverar gratis varmkorv som Ica Kvantum bidragit med.

LÄS MER: Var tredje ungdom i Mölndal känner sig otrygg i vardagen

Essity skänker bort reflexer, räddningstjänsten visar upp sin brandbil för barnen, och kommunpolisen svarar på frågor från förbipasserande. Och mitt i alltihop, iklädd synlig reflexväst, står Mölndals stads brottsförebyggande samordnare Helena Söderberg.

– Vi ville visa på gemenskap och finnas här för att svara på frågor. Är man otrygg på en plats tar vi det seriöst och vill verka för att förändra, säger hon.

Ska fräschas upp

Det är ingen slump att träffen anordnas under Mölndals bro. Kommunen har fått larm om att många känner sig otrygga här, bland annat på grund av den dåliga belysningen och att det vistas missbrukare på platsen.

LÄS MER: Så påverkas butiksägarna av situationen under Mölndals bro

– Inom två veckor ska vi asfaltera, fräscha till och städa upp ytorna, samt tvätta fönstren uppe på bron. Lite längre fram planerar vi också att förbättra belysningen och bygga en hänvisningsplats en bit bort där missbrukare kan sitta, ett slags vindskydd så att de får tak över huvudet och kan vara någonstans där de inte stör.

Hänvisningsplatsen, som ska ligga bortanför Mölndalsrondellen invid bäcken, kommer inte att hysa någon stödverksamhet utan enbart fungera som en samlingsplats. För sådana insatser hänvisar man i stället till den kyrkliga hjälporganisationen Hela människan.

Utvisas

Hela människan är å sin sida inte särskilt imponerad av kommunens hänvisningsplats, berättar Annika Andreasson som är ordförande för Mölndalsavdelningen.

LÄS MER: Mötesplats för socialt utsatta riskerar stå utan lokal

– Det är snarare lite av en utvisningsplats. Visst är det jättebra att man vill göra någonting nära centrum så att de kan ta sig dit. Men det är utomhus, ingenstans att riktigt ta skydd, ingen värme och absolut inga mänskliga möten med andra än den egna gruppen, säger hon.

Får gå med otrygga

Trygghetsvärden Ann-Sofie Kucukkaplan säger att hon och hennes medvandrare ibland ser narkotikaaffärer äga rum här, och att det förmodligen har bidragit till otryggheten.

– Att belysningen är så dålig gör också att människor ibland inte vågar gå genom här ensamma om kvällar och nätter. När krogarna på torget stänger får vi ibland gå med dem som ska passera här på sin väg hem, berättar hon.

LÄS MER: Fem unga berättar: Så är det att vara trans, bög och lesbisk i Mölndal

Hon påpekar dock att upplevelsen av otrygghet är subjektiv, något som kommunpolis Niklas Svensson instämmer i när Mölndals-Posten råkar på honom vid polisens skåpbil.

– Sociala medier har ingen ansvarig utgivare som tidningarna har. De förstärker och förstorar gärna allt, utan att kontrollera om informationen verkligen stämmer. Man ska ta det mesta med en nypa salt. Mölndal är ett lugnt samhälle. Det som har ökat på sistone är bedrägeribrotten, men de äger å andra sidan sällan rum här på stan, säger han.

Fler aktiviteter önskas

Av de Mölndalsbor som passerar säger sig få ha varit otrygga i området, men många kan förstå att sådana känslor finns. En av dem är Glasbergetbon Rebecca Sandelin, 37, som går förbi med barnen Leo (6) och Ella (3), båda med varsin häftig brandkårshjälm i plast som de har fått från Räddningstjänsten.

– Jag drar mig inte för att gå den här vägen, men det kan absolut göras mer med ytan för att göra den trevligare. När man ser vad de har ordnat nu med marknadsstånd och allting blir det genast mycket mer inbjudande. Kanske kan man göra mer sådant? säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.