Många väljer att göra betygsprövning i arabiska vid Campus Mölndal. Nu sätter kommunen stopp för det.
Många väljer att göra betygsprövning i arabiska vid Campus Mölndal. Nu sätter kommunen stopp för det. Bild: Bengt Kjellin

Kommunen bryter avsiktligt mot skollagen – slopar betygsprövning i arabiska

Campus Mölndal tillåter inte längre elever att pröva sina betyg i ämnet modern arabiska. Därmed bryter kommunen mot skollagen.
– Flera andra kommuner har gjort på samma sätt, och vad jag vet har det inte blivit några påföljder för dem. Men vi får se vad som händer, säger utbildningsnämndens ordförande Annika Bjerrhede (MP).

ANNONS
|

När många kommuner de senaste åren har valt att inte låta elever genomföra prövningar i olika kurser på vuxenutbildningarna, strömmar ansökningarna in till Campus Mölndal. I synnerhet gäller det ämnet arabiska.

Den ökade påfrestningen har blivit för stor för kommunen som nu väljer att dra i handbromsen. Förra veckan fattade utbildningsnämnden beslutet att inte längre erbjuda prövningar i kurserna modern arabiska 1–5.

LÄS MER:Efter succén med Franklins: Mölndals stad planerar för nytt gymnasium 2023

Annika Bjerrhede (MP), nämndens ordförande, medger att kommunen därmed bryter mot skollagen.

– Ja, det kan man säga att vi gör. Men eftersom så många andra kommuner säger nej, blir det en anhopning och påfrestning för Mölndal som påverkar vår organisation om vi fortsätter att erbjuda det, säger hon.

ANNONS

Många prov i arabiska

En prövning är ett prov som testar elevens kunskaper i en hel kurs. Visar eleven i prövningen upp kunskaperna som krävs för ett godkänt betyg, behöver den inte läsa kursen utan kan tilldelas betyget direkt.

LÄS MER:Nya äldredräkten ska ge förståelse för smärta och åldrande

De senaste tre åren, i synnerhet under pandemin, har antalet prövningar ökat. Därför har många kommuner valt att antingen helt dra in möjligheten att pröva för ett betyg, eller åtminstone försvåra för elever som vill göra det.

Campus Mölndal har kurserna modern arabiska 1–5 i sitt utbud genom en upphandling med företaget Arena utbildning. Under hösten 2020 och våren 2021 gjordes 180 prövningar hos Arena för Campus Mölndals räkning. Av dessa var knappt hälften, 88 stycken, prövningar i arabiska.

Inga Mölndalsbor

”Anmärkningsvärt är att ingen av dessa elever är Mölndalsbor”, skriver utbildningsförvaltningen i en tjänsteskrivelse. ”De kommer i stället från olika kommuner från Malmö i söder till Gävle i norr”. Följden blir enligt förvaltningen att resurser går åt, både finansiella och administrativa, vilket kan försämra servicen för Mölndalsbor.

LÄS MER:Adhd-spärren tas bort – nu kan Rebecca bli polis

Att det under coronapandemin har varit möjligt att göra prövningarna digitalt, utan att behöva lämna hemkommunen vid tillfället, har troligen bidragit till störtfloden.

Betyder det här att kommunen kan välja vilka lagar den ska följa?

– Absolut inte. Men ibland måste man göra vissa övervägningar. Eftersom prövningarna har ökat så drastiskt i det här ämnet och kräver så mycket administration från vår verksamhet, klarar vi inte av att hantera det på ett bra sätt, säger Annika Bjerrhede.

Annika Bjerrhede (MP).
Annika Bjerrhede (MP). Bild: Emmy Jonsson

– Till saken hör också att kurserna inte hör till vår egen arsenal av utbildningar, och att vi har fått indikationer på att det har funnits tveksamheter kring betygsmomentet i kurserna.

Vad för slags tveksamheter?

– Det vill jag inte gå in på. Motiveringen till beslutet är främst att det har stuckit iväg och att vi inte klarar av den stora ökningen.

”Får se vad som händer”

Inom nämnden har det diskuterats huruvida beslutet kan leda till några rättsliga följder, eftersom lagen säger att alla har rätt att göra en betygsprövning på vilket lärosäte som helst, så länge som kursen finns i dess utbud. Annika Bjerrhede tror dock inte att risken är särskilt stor.

LÄS MER:Så många har vaccinerat sig mot covid-19 i Mölndal – stadsdel för stadsdel

– Det är lite erfarenhetsbaserat. Flera andra kommuner har gjort på samma sätt, och vad jag vet har det inte blivit några påföljder för dem. Men vi får se vad som händer.

Hon tillägger att de är beredda att stå upp för nämndens beslut.

– Det ska bli intressant att se om Skolinspektionen väljer att titta på fallet. Kanske inser de att det inte är så bra formulerat i lagstiftningen? I sådana fall kan vårt beslut få en positiv följd. Ibland måste man ligga steget före, säger Annika Bjerrhede.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS