Att en Mölndalsbo med rätt till daglig verksamhet fått gå sysslolös i 21 månader kan bli dyrt för kommunen. Charlotte Callmander berättar att det jobbas på att få in en tydlig beskrivning av vad som hänt från kommunens perspektiv. Sedan avgörs frågan i förvaltningsdomstolen.
Att en Mölndalsbo med rätt till daglig verksamhet fått gå sysslolös i 21 månader kan bli dyrt för kommunen. Charlotte Callmander berättar att det jobbas på att få in en tydlig beskrivning av vad som hänt från kommunens perspektiv. Sedan avgörs frågan i förvaltningsdomstolen. Bild: Arkivbilder

Kommunen kan behöva betala 450 000 kronor i straffavgift

En Mölndalsbo med rätt till daglig verksamhet fick gå sysslolös i 21 månader. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att Mölndals stad betalar en straffavgift på cirka 450 000 kronor för att inte ha löst frågan snabbt nog.

ANNONS

Det var i oktober 2019 som den dagliga verksamheten plötsligt tog slut för Mölndalsbon som tidigare hade jobbat hemifrån i flera år med montering. I början av oktober 2019 kunde dock boendestödspersonalen inte längre leverera de produkter som skulle monteras till personen. Inte heller personal på daglig verksamhet kunde få materialet till henom. Och där stannade hela hens dagliga verksamhet av. I över 21 månader har Mölndalsbon nu suttit utan sitt arbete.

LÄS MER:Toppolitikern bröt mot djurskyddslagen – får kritik från länsstyrelsen

Saknar förklaring

I våras krävde Ivo en förklaring på varför kommunen inte löst problemet, men menar att det inte kom något tydligt svar och inga journalanteckningar har visats upp som förklarar vad som hänt. Enligt Mölndals stad vill personen själv ha ett uppehåll, men hittills har ingen förklaring kommit in till varför hen skulle vilja det eller när det var hen sa det. Kommunen har inte heller berättat varför leveranserna av materialet inte längre går att genomföra och om de försökt lösa det på annat sätt eller erbjudit annan daglig verksamhet.

Nära en halv miljon

Ivo menar nu att Mölndals stad tagit oskäligt lång tid på sig att få igång den dagliga verksamheten för personen och har tagit frågan till förvaltningsrätten. Ivo vill att kommunen ska betala 22 250 kronor i månaden som straffavgift, från den 2 november 2019 tills något av följande händer: Mölndalsbon börjar med daglig verksamhet igen, ett beslut kommer om att hen inte ska ha daglig verksamhet längre eller förvaltningsrätten avgör målet. Om Ivos ansökan går igenom hos förvaltningsrätten betyder det att Mölndals stad behöver betala minst 450 000 kronor i straffavgift.

LÄS MER:Anklagelsen: Stal hemliga filer på jobbet – gick till konkurrent

Upp till rätten

Nu planerar kommunen att yttra sig en andra gång, för att förtydliga hur de ser på det som hänt.

LÄS MER:Efter stängningen av daglig verksamhet – nu är Jonas tillbaka på jobbet

– Vi delar inte Ivos uppfattning. Nu tar vi fram uppgifter som ska stödja det. Sedan är det upp till förvaltningsrätten att bedöma. Tycker de att vi gjort fel får vi betala vite, säger Charlotta Callmander, verksamhetschef för bland annat daglig verksamhet, och tillägger att hon inte kan uttala sig mer konkret i nuläget med hänsyn till den berörda personen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS