Kommunen om översvämningen: ”Vi vet inte hur det kunde hända”

I fredags svämmade flera källarlokaler på Brogatan över och fylldes med avloppsvatten. Kommunens tekniska förvaltning saknar ännu på måndagen svar på hur det kunde inträffa.
– Det ska inte kunna hända. Vi måste ta reda på om ansvaret är vårt eller fastighetsägarens, säger Tony Strandh, avdelningschef för vatten och avlopp.

ANNONS
|

Om stadskärnor kan ha svåra dagar var fredagen definitivt en sådan för Mölndals innerstad. Inte nog med att området fick utstå strömavbrott på resecentrum och längs centralstråket Brogatan – en översvämning drabbade också ett antal lokaler närmast spårvagnshållplatsen, varpå räddningstjänsten fick pumpa brunt avloppsvatten i timtal ut på gatstenar och lerbank.

Ska inte gå

Tony Strandh, avdelningschef för vatten och avlopp i kommunen, står liksom resten av tekniska förvaltningen helt rådvill över vad som låg bakom avloppskollapsen.

– Det ska inte kunna gå in avloppsvatten i en fastighet på det där sättet, säger han, och fortsätter:

LÄS MER:Så drabbades butiksägarna av översvämningen i Mölndals innerstad: ”Inte första gången”

– Om det blir mycket dagvatten, som det kan bli när det regnar mycket, går det ofta ut i närmaste dike eller vattendrag, och är de dragen fulla blir ledningen full. Men vi har tre ledningar i vårt nät: en för dricksvatten, en för spillvatten och en för dagvatten. De har ingen koppling till varandra alls. Så det som hände i fredags ska inte kunna hända.

ANNONS

Oklart vems ansvar

Ändå hände det, och kommunen ska nu inleda en utredning. Frågan som måste besvaras: Är det kommunens system som har felat, eller är det fastighetsägarens?

LÄS MER:Översvämning på Söderleden i regnovädret

– De ledningssystem som vi har i kommunen slutar vid det som kallas en servicepunkt. Sedan har fastighetsägarna sina ledningsnät från serviceventilen till sina egna hus. När något sånt här händer kan det vara deras system som felar, i andra fall kan det vara vårt. Många gånger är det inte helt solklart.

Vad ska ni titta på i utredningen?

– Det blir bland annat att granska var källarlokalerna är belägna. Ligger de under Mölndalsån? När vi bygger hus ska husets bottenplatta vara minst 30 centimeter ovanför dämningsnivån, den högsta punkten som vattnet når till. Är det så i det här fallet? Ibland kan fastigheter ha backventiler; sitter en kopplad till ledningsnätet?

LÄS MER:Larm om översvämning i lägenhetshus i centrum

En annan åtgärd blir att försöka avgöra om strömavbrottet har något samband med det inträffade.

Mölndalsån nära brädden

Läsare har vänt sig till Mölndals-Posten med farhågor om att Mölndalsån riskerar att svämma över. Det väntas regna resten av veckan, och redan nu når vattnet upp till gräsbanken.

Tony Strandh tror dock inte att det finns någon risk för ytterligare översvämningar på grund av det.

Mölndalsån på måndagen.
Mölndalsån på måndagen. Bild: Fredrik Hofflander

LÄS MER:Dystra beskedet: Kraftigt regn hela helgen i Mölndal

– Under helgen har både ledningsnätet och pumpstationerna fungerat rätt bra, även om ledningsnätet gick fullt under fredagskvällen. Så som det ser ut nu klarar vi spillvattnet trots att ån är hög, säger Tony Strandh, med tillägget att prognosen kan komma att förändras.

Framtiden ser ljus ut

Inte heller hans överordnade Göran Werner, chef för tekniska förvaltningen, ser något skäl att oroa sig i dagsläget.

– Tyvärr är det så med regn och översvämningar att man inte kan ge några riktiga garantier. Men än så länge är det gott om utrymme i sjöarna och uppströms, säger han.

LÄS MER:Två år efter översvämningen – arbetet med åtgärder går långsamt och oron i Kållered finns kvar

Sedan den stora översvämningen har 2006 har kommunen, i samarbete med Göteborg och Härryda, arbetat för att värna staden mot stora och plötsliga vattenmassor, bland annat genom att valla in delar av Mölndalsån. Den största åtgärden – en ledning från Stensjön till Grevedämmet som ska göra det möjligt att lätta på vattentrycket mer kontinuerligt – kommer dock att dröja två år ytterligare innan den är färdigställd.

– Framåt ser det i alla fall ljust ut. Sedan bör alla vara medvetna om att vi bor i ett utsatt område. Det gäller att var och en ser över sin fastighet och sin mark, säger Göran Werner.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS