Fritidsbanken i Pedagogen park.
Fritidsbanken i Pedagogen park. Bild: Lotta Nyvall

Kommunen utreder om privata företag kan driva Fritidsbanken

Kultur- och fritidsnämnden ville göra Fritidsbanken till en permanent kommunal verksamhet. Då drog kommunstyrelsen i handbromsen.
– Vi vill ha en fritidsbank, men först behöver vi titta på om den kan drivas i andra former, säger Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

En fritidsbank är ett slags bibliotek med fritids- och idrottsutrustning som alla kan låna gratis. I november 2019 slog Mölndals kommun upp portarna för en sådan i en inhyrd lokal i Pedagogen Park, efter ett förslag från Moderaterna.

LÄS MER:Fritidsbanken kan bli permanent: ”Finns ett stort behov”

Tanken var att den skulle bedrivas under en begränsad projekttid på tre år, med löpande utvärderingar som underlag för en eventuell fortsättning.

Viktig för Mölndalsborna

Kultur- och fritidsnämnden föreslog nyligen till kommunstyrelsen att Fritidsbanken skulle övergå från testprojekt till en permanent del av kommunens verksamhet. Något sådant beslut fattades dock inte på det senaste KS-sammanträdet i början av oktober.

Anledning: Kommunstyrelsens ordförande Kristian Vramsten (M) vill utreda om det finns andra sätt att driva den vidare på.

ANNONS

LÄS MER:Fritidsbanken kommer till barnen – Carolina Klüfts satsning Pep up ligger bakom

– Vi har haft en dialog inom de grönblå och med en del andra partier. Fritidsbanken är viktig för Mölndalsborna, det råder ingen tvekan om det. Därför beslutade vi på KS att hyresavtalet med Aspelin & Ramm temporärt kunde förlängas under utredningen, säger Kristian Vramsten.

Förutsättningslöst

2022 har Fritidsbanken funnits i tre år. Fram till juni det året ska sociala hållbarhetsutskottet undersöka alternativa driftsformer för verksamheten.

– Det är inget fel på kultur och fritids utvärdering. Den kan absolut komma att ligga till grund för ett fortsatt arbete. Men vi vill helt förutsättningslöst titta på om det finns andra sätt att driva Fritidsbanken på, och vad det finns för för- och nackdelar med det jämfört med att driva den kommunalt.

Vilka uppenbara nackdelar finns det med att ha den i kommunal regi?

– Inga direkta, annat än om den skulle inkräkta på andra resurser. Men vi ser inga risker för det.

LÄS MER:Glädje och pepp när Lindomebon Anna Forsberg håller träningspass i det fria

Vill ha fritidsbank

– Det här handlar inte om att spara pengar. Kommunen samarbetar i dag med många olika aktörer, både ideella och privata, och i stället för att eventuellt konkurrera ut dem, tycker jag att man ska utreda om någon av dem kan komma ifråga. Till exempel kanske någon kan driva banken som ett arbetsintegrerande projekt som ger människor möjlighet att komma ut i arbetslivet.

Kommer Mölndal att ha en fritidsbank om ingen extern aktör kliver fram?

– Ja, vi vill ha en fritidsbank. Det tror jag inte att någon ifrågasätter, säger Kristian Vramsten.

Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att frågan om andra driftsformer inte har diskuterats hos dem, och att han välkomnar att den utreds.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS