Kommunen har fattat sitt beslut: Lars Brandins Troll- och tomteskog ska rivas.
Kommunen har fattat sitt beslut: Lars Brandins Troll- och tomteskog ska rivas.

Kommunens besked: Trollskogen ska rivas

Nu är det bestämt: Trollskogen och Tomtelandet i Livered ska rivas.
– Det har vuxit mer och mer och i takt med det har det kommit in fler klagomål och synpunkter, säger Johan Jillmyr, enhetschef för naturvård och parkanläggning i Mölndals stad.

ANNONS
|

Johan Jillmyr berättar att frågan bollats inom kommunen från flera olika perspektiv och att beslutet till slut blev att Trollskogen och Tomtelandet ska rivas. Anledningen är dels att marken egentligen är tänkt att ha en annan funktion, dels att området vuxit mer och mer. Det har placerats ut saker, dragits linor och presenningar, målats på berget och spikats i träden.

– För många år sedan fanns en muntlig överenskommelse om att Lars Brandin skulle få sätta upp några tomtar, men det finns inget arrende, säger Johan Jillmyr och förklarar att Trollskogen sedan vuxit betydligt mer än vad kommunen tänkt sig från början.

ANNONS

LÄS MER: Trollskogen utreds: ”Vi ska diskutera var gränsen går”

Möjligheten att reglera antalet tomtar har diskuterats, men beslutet blev ett annat: Senast den 1 maj ska området vara återställt, så gott det går.

– Man har gjort en sammantagen bedömning av vad ursprungstanken med marken är, och också vägt in de klagomål som inkommit. Det har kommit in ganska många synpunkter, säger Johan Jillmyr.

Naturmark

I ett brev till Trollskogens initiativtagare Lars Brandin skriver Johan Jillmyr att området räknas som naturmark med stora natur-, kultur- och friluftsvärden och ska påverkas så lite som möjligt av människor.

LÄS MER: Trollen intar tomteland

Lars Brandin vill inte prata med Mölndals-Posten om saken. På Facebook uttrycker han dock sina tankar i ett inlägg:

”Jag har lagt cirka 2 000 härliga och roliga timmar i skogsgläntan och har haft förmånen att se alla tusentals barn, föräldrar, farföräldrar må bra där uppe och är jävligt stolt över det jag byggt upp och gjort. Tack för ert fantastiska stöd och uppmuntrande ord under resans gång som tyvärr slutar här”, skriver han innan han går till attack mot kommunfullmäktigeledamoten Annika Bjerrhede (MP) och anklagar henne för att ha ”fått sin vilja igenom” sedan hon ifrågasatt om han haft tillstånd att spika i träden.

Upprörda invånare

Trots att kommunens brev till Lars Brandin är daterat i måndags och beslutet alltså är alldeles nytt har reaktioner redan kommit från upprörda invånare som velat behålla Trollskogen och Tomtelandet. En namninsamling har också startats för att stoppa beslutet.

Lars Brandin själv hoppas att någon politiker ska komma till undsättning.

”Finns det några politiska partier som är intresserade av att ifrågasätta och ändra beslutet så är ni välkomna att agera nu”, skriver han i sitt inlägg.

Anna Mattisson

anna.mattisson@molndalsposten.se

ANNONS