Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnären Björn Carnemalm på Ulla Jacobssons plats
Konstnären Björn Carnemalm kom till Mölndal för att fixa till sitt konstverk. Några av mosaikbitarna på marken hade lossnat. Det är inte första gången det händer. Bild: Tobias Holmgren

Konstnären besökte Mölndal – för att laga sitt konstverk

Björn Carnemalm har skapat konstverket på Ulla Jacobssons plats – men det har krävt mer underhåll än han trodde.
– Det kommer vara så varje år, eller så får man komma på någon lösning, säger han.

Den som gick förbi Ulla Jacobssons plats på måndagen kunde se en man som satte fast små, små mosaikbitar på marken. Det var konstnären Björn Carnemalm.

– Camilla Lengstrand (stadens konstintendent) hörde av sig för några veckor sedan och sa att några bitar hade lossnat från mosaikaffischerna. Det har de gjort förut tyvärr, jag har fått laga det några gånger, säger han.

LÄS MER: Det kritiserade området under bron ska lyftas med konst

Ingen skadegörelse

Björn Carnemalm är noga med att betona att det inte handlar om någon skadegörelse, utan att det är väder och vind som är boven.

– Nu har det ju varit en ganska tuff vinter, så det är antagligen vatten som har runnit in och frusit så att bitarna lossnat.

Är det vanligt att du behöver laga dina konstverk?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det finns ingen underhållsfri konst, men i det här fallet så är det glasmosaik som ligger på marken så det är ju ganska stor påfrestning på den. Det kommer vara underhåll där varje år, eller så får man komma på någon lösning.

LÄS MER: Mölndal kan bli årets superkommun – nominerad för tredje gången

Hade du räknat med att det skulle bli så här?

– Nej, det hade jag inte riktigt. Då hade jag gjort på ett annat sätt. Vi har pratat om ifall man kan skydda mosaiken på något sätt, kanske med plexiglas. Men jag är rädd att det ska bli repigt efter ett tag och att det inte blir samma närhet mellan konst och betraktare.

LÄS MER: Museichefen Karl Arvidsson utmanar rädslorna på jobbet

Björn Carnemalm säger att han ska ha en diskussion om saken med konstintendenten.

– Vi får fundera på om det går att göra något, men det är inget jätteproblem för mig att komma hit. Jag har vägarna förbi Göteborg ibland, säger han.

Fick frågor

När konstverket invigdes för några år sedan ledde det till en hätsk debatt. En del tyckte att skulpturen var ful, andra undrade varför flickan var arg och ifrågasatte kopplingen till Ulla Jacobsson.

LÄS MER: Tomt i flera lokaler vid torget – två år efter upprustningen

– Det var väldigt hett där i början och spred sig snabbt på nätet. Då fick jag en del kommentarer men det var länge sen jag fick det nu. I dag var folk väldigt positiva och flera kom fram och pratade. Sen är det klart att en del har frågor och är kritiska också, men så ska det vara. Det är roligt att konstverket engagerar.

Konstverket

Så här står det om konstverket på Mölndals stads hemsida:

Konstgestaltningen "Ulla, hur gick det sen?" finns på Ulla Jacobssons plats, utanför Mölndals stadsbibliotek. Konstverket uppfördes i samband med att det nya stadsbiblioteket och Ulla Jacobssons plats byggdes under år 2017-2018. Det är konstnären Björn Carnemalm som har skapat konsten, både inne på Mölndals stadsbibliotek och ute på Ulla Jacobssons plats.

Konstgestaltningen består av en skulptur föreställande en ung arg flicka, omgiven av fyra filmaffischer i mosaik. På sin tröja har flickan en femte affisch, från filmen "Hon dansade en sommar" (där Ulla Jacobsson var med). Inspirationen till verket kommer bland annat från den moraldebatt som filmen och dess skildringar av ett ungt kärlekspar skapade när den kom 1951.

Skulpturen föreställer en flicka som kommer ut från biblioteket. Hon har läst på och är arg för att samma fråga skapar debatt än idag – frågan om kvinnors rätt till sina egna kroppar och sina egna liv.

Källa: Mölndals stad