Flera i Göteborgsområdet vaknade av åskvädret som drog förbi under den tidiga morgonen.
Flera i Göteborgsområdet vaknade av åskvädret som drog förbi under den tidiga morgonen. Bilden är från ett tidigare blixtoväder i Göteborg. Bild: Björn Olsson

Kraftiga åskknallar inatt – Linnéa i Mölndal väcktes av en smäll

Mölndalsbon Linnéa Brohede var en av flera i Göteborgsområdet som vaknade av en kraftig smäll tidigt på onsdagsmorgonen. På sociala medier läste hon att folk undrade om ett hus hade sprängts. Men SMHI:s meteorolog lugnar: det var ett vanligt regn- och åskväder som drog förbi. Nu tittar solen fram, men snart är regnet tillbaka.

ANNONS
LocationMölndal||

Linnéa Brohede bor nära Safjället i Mölndal och sov gott vid femtiden på onsdagsmorgonen. Plötsligt small det till.

– Vi flög upp ur sängen. När man väcks på det sättet blir man ju rädd i hela kroppen, säger hon.

När den skarpa knallen följdes av en regnskur förstod hon och familjen snabbt att det var åska det handlade om. De var samtidigt inte ensamma med att vakna av ovädret.

– Vi var så säkra på att blixten hade slagit ner precis vid vårt hus för det var en otrolig smäll, men så läste vi på sociala medier att folk i Lackarebäck trodde samma sak. Några trodde att det var en byggnad i Mölndals centrum som hade sprängts där, säger hon.

ANNONS
Linnéa Brohede var en av flera som vaknade av åskan.
Linnéa Brohede var en av flera som vaknade av åskan. Bild: Privat

Även på olika håll i Göteborg hördes det kraftfulla mullret. Det orsakades av ett oväder som drog förbi längs med kusten.

– Det var lite åska som passerade under morgonen i samband med ett stråk skurar ute till havs och som har touchat in mot land. Det var ganska ostabil luft där kallare luft till väst och varmare luft till öst bildade åskknallar, säger Moa Hallberg, meteorolog vid SMHI.

LÄS MER:Håll ut i vårblåsten – varma vindkyssar på väg söderifrån

15 grader och sol blandat med moln

Ovädret drog snabbt förbi Göteborgsområdet och rörde sig norrut. Under förmiddagen ligger det vid Strömstad. Efter regnet och åskan har molnigheten luckrats upp i Göteborg.

– Så det finns möjligheter till lite sol under dagen, säger Moa Hallberg.

I kväll och under natten tätnar dock molnen allt mer och under torsdagen kan det passera regnskurar på eftermiddagen. Under onsdagen och torsdagen blir det runt 15 grader, möjligtvis någon grad varmare om solen tittar fram.

Enligt Moa Hallberg ska det inte vara någon risk att man väcks av ett kraftfullt åskväder under torsdagsmorgonen.

– Inte ikväll och i natt men möjligtvis skulle de skurar som passerar imorgon eftermiddag kunna ha åskinslag.

ANNONS