Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommer trängseln i butiker tillbaka nu? Bild: Andreas Olsson
Kommer trängseln i butiker tillbaka nu? Bild: Andreas Olsson

Fredrik Hofflander: Kramar och handslag kommer tillbaka – men inte att gå till jobbet småsjuk

Pandemin är slut. Ungefär slut i alla fall. Nu gäller det att välja vilka nya beteenden vi ska göra oss av med.

Att regeringen skulle hålla presskonferens kring coronasmittan en tisdagseftermiddag, det var ju inget som någon direkt hetsade upp sig över. Men när nyhetsflasharna började rulla in vid 15-snåret förstod man snabbt att detta var något utöver det vanliga.

LÄS MER: Ekonomiskt fri, javisst – men vad ska jag göra sen?

Det var presskonferensen där pandemin dödförklarades. Typ nästan i alla fall. Makthavare som i ett och ett halvt år tävlat om att vara mest ansvarstagande, allvarsamma och uppfordrande slog till med oneliners som:

– Redan i slutet av denna månad kommer vi att kunna ha fulla salonger och läktare runt om i landet.

Ingen behöver jobba hemifrån

Ingen behöver längre jobba hemifrån, inte för pandemins skull i alla fall. Restauranger och matgäster måste inte tänka på något särskilt. Mer än att pastan ska vara al dente och notan betalas. Idrottsarenor kan fyllas till brädden om publikintresset räcker till. Och Bio Möllan kan äntligen öppna! Bara en sån sak.

Jag tänker inte ge mig in i debatten om huruvida den där presskonferensen mest var en politisk föreställning ämnad att muntra upp en covidtrött befolkning. En del hävdar det och hissar illröda varningsflaggor för att lättnaderna kan leda till snabb smittspridning i oktober.

Vi lär få facit i sinom tid.

LÄS MER: Historiska satsningen blev till en läsarsuccé

Vilka pandemivanor blir kvar?

Nu tar jag mig friheten att i stället fundera över vilka samhällsföreteelser från tiden före pandemin som kommer tillbaka och vilka vi ratar även i framtiden.

Gå till jobbet halvkrasslig? Nej, snälla! Visst är vi ganska många som fascinerats över den nästan obefintliga spridningen av vanliga vardagssjukdomar under de senaste 18 månaderna. Den fina grejen finns det all anledning att hålla hårt i.

Kramas och ta i hand till höger och vänster? De traditionerna är nog ändå alltför starkt förankrade för att rubbas. Och kanske alltför trevliga dessutom? Jag gissar att kroppskontakt är standard igen innan året är slut – lagom till de allra goaste vinterförkylningarna.

Trängsel i butiker? Ja, tveklöst. En större livsmedelsbutik vid fel tidpunkt är knökad redan nu.

LÄS MER: Om jag var 20 år i dag – då hade jag varit död på bostadsmarknaden

Stå nära varandra i kassakön? Nej, inte gärna va? Luftiga köer har väl på det hela taget varit mer trivsamt än besvärligt.

Nu ska vi luncha igen!

En sak är jag helt bombsäker på. Mitt oerhört roliga projekt att äta lunch med så många av er läsare som möjligt kommer att återupptas snarast.

Jag tar fram mitt väl gömda excelark och konstaterar att listan på de 29 återstående och redan inbokade lunchkompisarna är intakt och redo att väckas till liv igen. Snart kontaktar jag er, så bestämmer vi nya datum. Det blir kul!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.