Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mölndalsbostäder vill höja hyrorna med 3,5 procent, i slutet av januari börjar förhandlingen med Hyresgästföreningen.
Mölndalsbostäder vill höja hyrorna med 3,5 procent, i slutet av januari börjar förhandlingen med Hyresgästföreningen. "Vi hoppas på ett rimligare yrkande från Mölndalsbostäder", säger Dan Magnusson, Hyresgästföreningen Mölndal. Arkivfoto: Tobias Holmgren Bild: -

Kritik mot föreslagen hyreshöjning: "Det är mycket högt"

Mölndalsbostäders förslag på hyreshöjning går inte hem hos Hyresgästföreningen.
– Jag trodde faktiskt att Mölndalsbostäder skulle hålla sig på en rimligare nivå, säger Dan Magnusson, sekreterare Hyresgästföreningen Mölndal.

Den föreslagna höjningen är inte bara högre än förra årets förslag, det är den högsta på länge. Henrik Lyréus, ekonomichef på Mölndalsbostäder, har förklarat höjningen med att de står inför ett stort renoveringsbehov och att de vill ha en stabil lönsamhet om räntan skulle gå upp.

Dan Magnusson menar att Mölndalsbostäder är ett välmående företag och är förvånad över den föreslagna hyreshöjningen. Han tycker att företaget bör arbeta mer långsiktighet när det gäller att se vilka renoveringsbehov som kommer komma, och argumentet med räntan köper han inte.

– Vi måste utgå från vad räntan är nu, den är låg och många forskare tror att det fortsätter så. Det är osäkert på marknaden och jag hoppas att Mölndalsbostäder även tänker på att de boendes ekonomi hela tiden påverkas av olika saker. Det ska vara tryggt att bo hos allmännyttan, säger Dan Magnusson.

Viktiga fastigheter

Han trycker på att allmännyttan är till för alla människors plånböcker.

– Vi tycker att hyrorna blir allt högre i nybyggnationerna, så vanligt folk har inte råd att flytta in, och därför är de äldre fastigheterna med sina hyror viktiga, säger Dan Magnusson.

– Gör man stora renoveringar, ofta stambyten, då går hyrorna upp på de äldre fastigheterna. Men jag hoppas att Mölndalsbostäder inte höjer så mycket och hittar alternativ.

Vilka alternativ kan Mölndalsbostäder ha i nuläget?

– Att se på längre sikt och att inte få tillbaka pengarna direkt. Hus ska stå under väldigt lång tid och med tiden kommer de genera vinst, säger Dan Magnusson.

Läs mer: Mölndalsbostäder föreslår högsta hyreshöjningen på flera år

"Mycket högt"

Förhandlingarna mellan parterna startar i slutet av januari. Dan Magnusson hoppas att förhandlingen ska gå snabbt och vara klar innan den första april för att hyresgästerna ska slippa retroaktiva hyror.

Vad tycker ni är en lämplig höjning?

– Vi har inte sagt något om årets hyra, men 3,5 procent är mycket högt. Nu blir det en förhandlingsfråga, Mölndalsbostäder behöver inte ta ut 3,5 procent idag, säger Dan Magnusson.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.