Kritiken mot nya lampan: ”Det är en omöjlig ekvation”

Flera myndigheter ifrågasätter nu om de nya virusdödande lamporna på Fallströmmens korttidsenhet verkligen är helt säkra för de boende.
– Jag har svårt att se att något kan vara både effektivt och döda bakterier och virus samtidigt som det inte skulle innebära en hälsorisk för en människa, säger Tove Sandberg Liljendahl på Strålsäkerhetsmyndigheten.

ANNONS

Sedan tre veckor tillbaka ingår Fallströmmens korttidsenhet i Mölndal i ett pilotprojekt med en helt ny lampa som med hjälp av Far UVC-strålning ska ta död på virus och bakterier upp till fem meter från lamporna. De är först i hela Skandinavien med att testa den här produkten.

LÄS MER:Här är Mölndals bästa äldreboenden – enligt de äldre

Men flera myndigheter är nu skeptiska till att lampan verkligen kan fungera utan att skada människor.

– Har den en kraftfull effekt på fyra meters håll och människor vistas inom det avståndet, så har jag svårt att tänka mig att det inte skulle innebära en risk för människor. Det är en omöjlig ekvation, säger Tove Sandberg Liljendahl, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

ANNONS

LÄS MER:Många chefsbyten på Mölndals äldreboenden: ”Det är ett tufft uppdrag”

”Full tilltro till riskbedömningen”

Enligt Camilla Cech Bergqvist, enhetschef Fallströmmens korttidsenhet, är det en typ av UV-ljus i deras viruslampa som inte är skadlig.

”Vi har Far UVC-lampor som är en helt annan teknik och som är CE-märkt. Kritiken grundar sig på lampor med UVC-ljus, vilket är förståeligt, men det är alltså inte det vi har på Fallströmmens korttidsenhet”, skriver Camilla Cech Bergqvist i ett mejl till Mölndals-Posten.

– Jag har full tilltro att den riskbedömning som gjorts är fullständigt korrekt. Jag ser själv ingen risk, jag jobbar ju själv i verksamheten och är i närheten av lamporna dagligen och jag märker absolut inget skadligt just nu, säger hon.

Inte kontrollerad av myndigheterna

Elsäkerhetsverket är ansvarig myndighet för att kontrollera att nya elprodukter är säkra. Även om Far UVC ska vara mindre skadligt, så har det inte hunnits göra några ordentliga kontroller i Sverige ännu.

– Förra året kom det in flera varningar för liknande produkter som börjat användas i andra länder, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Tekniken att använda UV-ljus för att döda mikroorganismer har varit framgångsrik vid badvattenrening i simhallar och där är det ingen fara, eftersom strålningen då är innesluten i ett reningssteg.

– Problemet är att när man använder sådana här produkter i en miljö där människor vistas så vet vi inte än vilken skada det kan ge på människor, säger Katarina Olofsson.

LÄS MER:Supportrarna på Fässbergs äldreboende fick jubla till slut

Ser ingen fara

Camilla Cech-Bergqvist, enhetschef på Fallströmmens korttidsinhet säger att de ändå litar på de bedömningar som har gjorts om viruslampan innan den sattes upp.

– Det är upp till förvaltningschefen. Jag kan inte se att det finns någon fara med tanke på den riskbedömning som kompetent personal har gjort, säger Camilla Cech-Bergqvist.

Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad, har tidigare sagt till Mölndals-Posten att hon inte ser några risker med att lamporna satts upp.

LÄS MER:Rusning till Åby arena för att bli vaccinerad mot covid-19

Dennis Sahlström jobbar på företaget som tagit lamporna till korttidsenheten i Mölndal.
Dennis Sahlström jobbar på företaget som tagit lamporna till korttidsenheten i Mölndal. Bild: Privat

”Gjort över hundra studier”

Företaget som ansvarar för lamporna, Lumenlabs Nordic, menar att deras filtrerade Far UVC-lampor är säkra, eftersom de både är filtrerade och ljuset har en kortare våglängd, vilket gör att det är ofarligt för människan.

– Vi har gjort över hundra studier om detta. Vi har massvis med studier på att de är ofarliga, CE-märkta och godkända för användning, säger Dennis Sahlström, produktexpert och en av två anställda i Norden.

Stråksäkerhetsmyndigheten är ändå osäkra på lampans säkerhet, även om de inte känner till just den lampan som satts upp på korttidsboendet.

– Det påstås att det ska döda bakterier på fyra meters håll, men vara ofarlig för människor, det låter väldigt konstigt av det jag hör, säger Tove Sandberg Liljendahl.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS