De senaste åren har Krokslättsgymnasiet startat upp flera nya utbildningar.
De senaste åren har Krokslättsgymnasiet startat upp flera nya utbildningar. Bild: Arkiv: Lotta Nyvall

Krokslättsgymnasiet växer – satsar på fler lärlingsplatser

Gymnasieskolorna i Mölndal vill locka fler elever – och till hösten startar två nya yrkesutbildningar i Krokslätt.

ANNONS
|

Under många år hade Krokslättsgymnasiet, förutom individuella program och språkintroduktion, enbart ett vård- och omsorgsprogram.

För att locka fler elever har skolan vid flera tillfällen försökt starta upp nya utbildningar, med varierande resultat. 2018 föll idén om ett samhällsprogram på grund av för få sökande.

Fler lärlingar

Sedan dess har gymnasiet inriktat sig helt på yrkesutbildningar – vilket har gått betydligt bättre. Hösten 2019 startades Barn- och fritidsprogrammet samt flera lärlingsutbildningar.

– Det känns väldigt positivt och spännande att vi blir ett tydligt yrkesgymnasium med målet att göra ungdomar anställningsbara, sa rektorn Björn Winblad, till Mölndals-Posten då.

Under 2020 tillkom ett program inom handel och administration, och nu växer skolan ytterligare. Till hösten 2021 startar två nya lärlingsutbildningar: en inom bygg och anläggning, och en inom hotell och turism.

ANNONS

Är ute på en arbetsplats

Eleverna som går på ett lärlingsprogram tillbringar stora delar av studietiden ute på en arbetsplats. Inför uppstarten i höst har Mölndals stad tagit kontakt med flera företag, för att säkra lärlingsplatser.

Ansökan inför höstterminen är stängd och den 15 april får niondeklassarna ett preliminärt antagningsbesked. Först då står det klart hur många som har sökt och fått plats på de nya utbildningarna.

Mölndals andra gymnasieskola, Franklins gymnasium, fortsätter som tidigare med ett teknikprogram och ett naturvetenskapligt program.

LÄS MER:Mölndals gymnasier fortsätter med plugg på distans

De här gymnasieutbildningarna finns i Mölndal 2021/2022

Krokslättsgymnasiet

Vård- och omsorgsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet

Individuellt program (för elever som inte är behöriga till gymnasiet)

Individuellt program – språkintroduktion

Lärlingsutbildningar inom vård och omsorg, barn och fritid, handel och administration, restaurang och livsmedel, hotell och turism samt bygg och anläggning.

Franklins gymnasium

Naturvetenskapsprogrammet

Teknikprogrammet

Frejagymnasiet (gymnasiesärskola)

Gymnasiesärskolans individuella program

Programmet för hotell, restaurang och bageri

Programmet för hälsa, vård och omsorg

ANNONS