Krokslätts torg är torget där ingen vill vara: ”Förr var det i alla fall lite mer liv”

En uppgiven handlare, en barnfamilj som är på väg att lämna och en urinvånare som talar om en närmast stendöd plats. Sånt är livet på Krokslätts torg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Solen skiner men till och med inne på skyddade Krokslätts torg känns kylan från nordanvinden av. Platsen är ödslig och de personer som Mölndals-Posten samspråkar med har inte mycket positivt att säga om det torg som Gud verkar ha glömt.

– Det är allt lite dött här. Det kunde ha varit en större matbutik och en riktig restaurang. Förr var det i alla fall lite mer liv när TH:s livs och Posten låg här, säger Ove Lundgren.

Lever upp i december

Han har bott på samma gård i hörnet av Göteborgsvägen och Krokslätts Parkgata sedan 1974. Han trivs på gården med närheten till såväl centrala Mölndal som Göteborg men han hade önskat sig ett mer livfullt torg.

– Tidigare fanns det ändå lite fler verksamheter som drog folk. I dag finns lite pizzerior, thai och sushi men inget ställe där folk samlas. Och att det finns tre frisörer, det är ju så överetablerat så det inte är klokt, säger Ove Lundgren.

Samtidigt ser han också problemet att försöka driva handel i området. Fem minuters promenad norrut ligger både Willys och Ica Maxi där flera restauranger också poppat upp de senaste åren. Och några hållplatser söderut ligger Mölndals innerstad och gallerian.

– Det är bara på nyårsafton som folk samlas här och bränner av sina raketer. Enda gången torget lever upp är väl när Dalen/KFF säljer julgranar i december, säger Ove Lundgren.

”Mycket tung trafik”

Röda stenplattor och granitknott formar tydliga mönster på torgets yta. I den norra änden finns en lekplats. Tre gungor, en sandlåda och en mindre klätterställning. En plats dit familjen Johansson-Åström återkommer rätt frekvent.

– Det är den som gör att vi är här, säger pappa Filip Johansson med dottern Selma Åström i knät och storasyster Vera bredvid med en stor påse pistagenötter inom nära räckhåll.

En lastbil kör förbi på Fredåsgatan längs med torget för att svänga höger in på Åbäcksgatan där flera företag håller till. En bil följer efter precis bakom.

– Det är mycket tung trafik som kör så det är bra med häcken runt lekplatsen. Den blir som ett bromshinder för barnen, säger Filip Johansson.

– Den här är bra men en annan är bättre, säger Vera Åström.

Hon pillar upp skalet på en ny pistagenöt medan pappa Filip förklarar att Vera hellre går till lekplatsen på en av gårdarna strax söder om torget eftersom utbudet där är större.

Letar annat boende

Familjen har bott vid Krokslätts torg sedan 2017. De trivs men letar större boende. Framför allt i Kungsbacka där stora delar av Filips familj bor. Att bli kvar i Krokslätt kommer inte vara aktuellt när döttrarna blir äldre.

Filip Johansson är klar över vad han saknar på platsen.

– Lite mer grönt. Och någonstans där man kan fika och äta lunch ute i solen. På sommaren sitter en del folk i solen och snackar. Synd att alla matställena ligger i skuggan, säger han och pekar mot sushirestaurangen och Grand pizza.

Lunchpizza som lockar

Efter mejl till flera personer i Mölndals stad meddelas att det för närvarande inte pågår något arbete med att förändra på eller kring Krokslätts torg. Inte i dag och inte den närmaste framtiden. Men inne på Grand pizzeria frodas ändå viss framtidsoptimism trots att få bord är upptagna någon timme efter lunch.

– När coronan kom var det tufft men nu är det ganska bra faktiskt. Lunchen är viktigast för oss, då kommer det en del gäster. På eftermiddagarna har vi en del körningar men på kvällarna är det lugnt, säger Micel som arbetar på Grand pizzeria.

”Det är katastrof faktiskt”

Till Krokslätts livs kommer några kunder. Fast de går lika snabbt. Merparten är där för att hämta paket. Bara någon enstaka handlar. Ägaren Alan Rawof har öppet klockan 9–20 sju dagar i veckan.

– Jag säljer mest dricka. Det är mycket svårt att gå runt. Hyran är för hög, säger han.

Vad har du i hyra?

– Över 29 000 kronor i månaden inklusive moms. Det är tusen kronor varje dag som jag måste dra in bara för att betala hyran. Det är katastrof faktiskt.

Kämpar vidare

Ofta jobbar Alan Rawof ensam, ibland får han hjälp. Den här kalla marsdagen är hans son Adam-San Kaki på plats.

– Det är bra, ta bild på mig nu när jag städar så att pappa ser att jag jobbar, skrattar Adam framför en vägg av chips.

De kämpar vidare men Alan skakar på huvudet när han går ut från butiken och viker ihop papp till återvinningen.

Önskar hyresgäst som drar folk

Mårten Bolmsjö är fastighetsförvaltare hos Sigillet som bland annat äger verksamhets- och kontorsfastigheten som utgör den östra sidan av torget. Enligt bolaget arbetar cirka hundra personer i byggnaden – alla lokaler är uthyrda utom den där det tidigare fanns en indisk restaurang.

– Det är klart att det hade varit trevligt med lite aktiviteter och rörelse här på torget. Vi jobbar naturligtvis med våra lokaler och hyresgäster ur ett sådant perspektiv. Vi tror att vi behöver hitta en riktigt dragande hyresgäst för att få hit mer folk, det skulle även våra andra hyresgäster ha nytta av. Kanske kan vi locka hit stans bästa kafé, men det är en utmaning eftersom torget inte är så dragande i dag, säger Mårten Bolmsjö.

Kan ni som fastighetsägare göra annat för att torget ska få ett lyft?

– Kan man anordna något årligt event? En marknad? Torget i sig själv är ju bara en yta, det är vad som händer där som upplevs som torget egentligen. Just nu händer det ju inte så mycket.

För några år sedan skrev Mölndals-Posten om Sigillets planer på att bygga ytterligare ett par våningar på huskroppen vid Krokslätts torg. De planerna lever fortfarande men är i dagsläget inget annat än just planer.

”Ingen bra plats”

Flera av de som Mölndals-Posten möter trivs med att bo i Krokslätt. Men hur torget ska få mer liv är fortfarande höljt i dunkel.

Under lång tid ståtade Krokslätts torg med såväl julgran från Mölndals stad som staty. Men de senaste åren smyckar kommunen allt färre torg med julgranar och även statyn Väverskan har flyttat. Till Krokslätts fabriker.

– Det blev tråkigt, det var ingen bra plats. Sen blev statyn skadad när den stals också, sa konstnären Britt-Marie Jern om placeringen Krokslätts torg i samband med återinvigningen vid fabrikerna 8 mars i år.

LÄS MER:Konstverket Väverskan har flyttats – nyinvigdes vid Krokslätts fabriker

LÄS MER:”Mister Handboll” i Mölndal firades med blommor efter ett halvt sekel i föreningen

LÄS MER:Rebecca från Krokslätt driver Purrfect Café – ett kattkafé

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS