Kulturprisvinnaren Inga Woldtzs önskan förverkligas – vill vara med i Mölndals-Posten

När Inga Woldtz tog emot kulturpriset, som Studieförbundet Vuxenskolan delade ut, sa hon att hennes högsta önskemål var att få vara med i Mölndals-Posten. Nu berättar hon om livet med musiken och initiativen hon fick priset för.

ANNONS
|

För hennes arbete med musik genom åren tilldelades Inga Woldtz Studieförbundet Vuxenskolans kulturpris. Hennes engagemang i föreningarna Visans Vänner och Mölndals Ukulelegrupp ligger bakom motiveringen till priset.

– Det var såklart jättekul. När jag gick i pension var jag på ett möte med pensionärsföreningen och frågade om det var någon som var intresserad av att lära sig ukulele och då var det sex stycken som kunde tänka sig att vara med, säger Inga Woldtz.

Flera deltagare hade då aldrig rört ett instrument och Inga Woldtz berättar att hon fick skriva ut olika ackord över ord i låttexterna. Så grundades Mölndals Ukulelegrupp som i dag har över 30 deltagare.

ANNONS

LÄS MER:Kvarnbyskolans hemligheter – från underjordisk källare till sjukhus

Rampljus

Priset tilldelades Inga Woldtz 2020 men pandemin och sjukdom har gjort att hon inte kunnat ta emot priset tidigare. Vid ett kurstillfälle med ukulelegruppen den 10 december fick hon ta emot sitt pris, en glasskål och ett diplom. Då berättade hon om sin önskan – att vara med i Mölndals-Posten.

– Jag vill bli sedd, det är himla roligt och det är lite samma sak som när vi är ute och spelar. För en stund är vi artister och det är stort.

Så att vara med i tidningen är en förlängning av rampljuset?

– Ja det kan man säga, det sticker jag inte under stolen med. Sen är det roligt att folk får veta att jag fått det här priset för jag har inte sagt det till så många.

LÄS MER:Årets Mölndalsbo skänkte vinstsumman till Lindome församlings diakoni

Ett kvarts kilo kaffe

För Inga Woldtz har musiken alltid spelat en stor roll i livet. I tidig ålder fick hon sitt första instrument som då hade färdats en lång sträcka för att hamna hos henne i barndomshemmet på Kornö i Bohuslän.

– Jag fick ett dragspel av min pappa när jag var tre år. Han var skeppare, på väg till Polen och då köpte han ett dragspel till mig för en kvarts kilo kaffe.

LÄS MER:Karin Vedlin på Ikea i Kållered utsedd till Årets skyddsombud: ”Svårt att ta in”

Genom att spela och lyssna lärde sig Inga Woldtz att spela dragspel helt själv men i barndomshemmet krävdes tålamod.

– Jag har alltid varit intresserad av musik och min stackars mamma sa ibland när jag övade på dragspelet: ”Inga, kan du inte sluta nu?” för att det lät så illa, säger hon och skrattar.

Några år senare spelade hon dragspel på bryggan när det var dags för dans.

– Det var för de gamla gubbarna och tanterna men det var inga märkvärdiga grejer, säger hon ödmjukt.

LÄS MER:Läsarna hyllar Årets Mölndalsbo Ingela Skarin Håkansson: ”Fantastisk kvinna”

Inga Woldtz

Ålder: 80

Familj: Maken Kurt och döttrarna Veronica och Jenny.

Intresse: Enkelt, musik.

Favoritlåt: Om du nånsin kommer fram till samarkand av Thorstein Bergman.

Favoritinstrument: Gitarr.

Favoritinstrumentet

Hemma i Balltorpshuset hänger flera instrument längs med väggarna. En balalajka, en mandolin, flera gitarrer och en fiol. Gitarr är hennes favoritinstrument men i dag är instrumentet bara en minnessymbol då en skada gjort att Inga Woldtz inte längre kan spela.

– Det var svårt att skiljas för man kan ösa på mycket mer med en gitarr än en ukulele. Att spela ukulele ensam, det är kasst. Men nu är det som det är och då får man göra vad man kan.

LÄS MER:Dan Windt, polischef i Mölndal, ledde jakten på polismördaren

”Kör på som vanligt”

Under pandemin har ukulelekurserna varit digitala men nu kan deltagarna ses på plats igen. Alla är vaccinerade och de håller avstånd i lokalen, berättar Inga Woldtz.

– Vi brukar sällan vara mer än 23 även om vi är fler än 30 på pappret. Och man får inte komma om man är förkyld.

Så vad gör ni under 2022?

– Vi kör på som vanligt förhoppningsvis. De ringde från biblioteket och vi ska spela där i juni för då har de något som heter må bra-veckan och jag tycker att det är så härligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS