Kulturskolan bjöd in till morsdagskonsert på Gunnebo – med opera och punk på menyn

Under den tolfte upplagan av Gunnebo slotts kammarmusikfestival bjöd Mölndals kulturskola in till morsdagskonsert med temat Längtan. Ladan fylldes av tonerna från Rachmaninov, Albeniz och Green day (!) – men någon musik på temat mödraskap stod inte på programmet.

ANNONS
|

”Här sitter jag och diktar

och jag noga siktar

Gratis mamma.”

Så lyder det enda verk på temat mors dag som framfördes under kulturskolans morsdagskonsert på Gunnebo. Diktens upphovsman, gitarrläraren Bo Haraldsson, skrev den som en skoluppgift när han var sju år gammal, och var generös nog att dela den med publiken denna söndag i maj ett halvt sekel senare.

– Den var ju grym, säger David Hansson, som tillsammans med Thomas Hansy utgör gitarrduon The Gothenburg combo och är kammarmusikfestivalens konstnärliga ledare.

Han tillägger:

– Men ja, utöver den är det nog bara datumet som gör det här till en morsdagskonsert. Det är faktiskt en årlig tradition att kulturskolan deltar här på festivalen. Nu har vi haft uppehåll ett par år under pandemin, så att kunna bjuda in människor igen efter att de har fått lite sprutor i armen och så, det är underbart.

ANNONS

Ungdomarna älskar det

Att Mölndals kulturskola deltar på festivalen är en årlig tradition, likaså att The Gothenburg combo är med och kompar på några av deras framföranden. Veckan före brukar David Hansson och Thomas Hansy ha en workshop med eleverna så att de får tillfälle att öva in verken tillsammans.

– Vi är väldigt tacksamma över att få spela tillsammans med sådana mästare. Att alls få komma hit är ju en väldig lyx. Vissa år har vi spelat på slottet, men det här är också en väldigt fin inramning, säger Bo Haraldsson (mannen med dikten).

– Framför allt är det jättekul för ungdomarna. De älskar det.

David Hansson tycker att det är fantastiskt hur skickliga eleverna redan är på sina instrument.

– Jag skulle vilja säga att det är unikt vilken kvalitet som Mölndals kulturskola har. De står sig fantastiskt bra, det märker vi inte minst när vi repar och spelar ihop oss inför konserten. Det är långt från alla skolor som håller den här klassen, säger han.

Familj i publiken

Mölndals-Posten hittar faktiskt ytterligare en morsdagsanknytning under konsertens gång, och det är den stora andelen föräldrar och morföräldrar bland det femtiotal personer som kommit för att lyssna.

Torslandabon Charlotte Edström, mamma till pianisten Carl Christiansson, berättar att det inte har hunnits med något morsdagsfirande än – men att hon ser den här konserten som den bästa present en mamma kan få.

– Ja, det är det mest underbara. Att få sitta här och lyssna till hans musik. Det ska bli spännande att höra hur akustiken här i vagnboden skiljer sig från slottet där de har spelat tidigare, säger hon före insläppet.

Comeback efter pandemin

Även cellisten Ida Löfdahl från Lindome har sina föräldrar på plats. Utöver att ge mamma Karin-Maria skön cellomusik på mors dag har hon även köpt blommor i present tillsammans med sin syster – men hon är ändå lite skuldmedveten.

– Lite firande har det ju blivit, men jag har ärligt talat mest kunnat fokusera på det här under ett par dagar nu. Det har varit många tankar eftersom pandemin har gjort så att jag inte har kunnat spela konsert på så länge. Det här var den första större på flera år, säger hon efter sitt framförande.

Hur gick det?

– Det gick väldigt bra tycker jag. Skönt att vara igång igen. Jag har aldrig blivit kompad på gitarr tidigare heller, så det var jätteroligt att få prova på det, säger Ida Löfdahl.

Ida spelade Spring song av Frank Bridge. Utöver det stycket bjöds publiken bland annat på första och andra satsen i Hansens Sonata på trumpet, en tvärflöjtad Minuet and dance of the blessed spirits ur operan Orfeu ed Euridice, några skopor Rachmaninov på piano och cello, samt flera gitarrnummer (exempelvis en tolkning av Green days Wake me up when September ends).

LÄS MER:Öppet hus på Lilla Åbybadet lockade hundratals

LÄS MER:Baldags för eleverna på Franklins gymnasium

LÄS MER:Titus, 14, från Mölndal ska få spela med en världsberömd orkester: ”Cellon har allt”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS