Kunderna om Ikeas försening: ”Det är inte klokt”

Premiären för Ikeas nya varuhus i Kållered kommer sannolikt att dröja i ytterligare nio månader. Anledningen är det kärvande, hypermoderna robotlagersystemet som företaget till slut bestämt sig för att skrota.
– Det känns som dålig planering, säger kunden Andreas Ivarsson, 34.

ANNONS
|

Torsdag eftermiddag, i regnet. Det är kallt och blött, och kunderna har bråttom till och från sina bilar. Men några tar sig ändå tid att stanna upp och prata med Mölndals-Postens utsände.

”Vansinnesprojekt”

På morgonen kom nyheten om att Ikeas nya varuhus eventuellt öppnar först om nio månader, men att inte ens det är säkert. Många har funderingar kring det. Inte minst 76-åriga Yvonne Carlsson.

– Det har stått färdigt sedan pandemin började nästan, och när vi kör förbi här med bilen ser vi alla lampor stå tända. Det är inte klokt. Det är inte något billigt bygge. Men jag förstår å andra sidan inte varför man behövde skynda på med det från början. Det är ju inget fel på det gamla varuhuset.

ANNONS

Hon spekulerar i att det kanske fanns ett behov av att förbättra arbetsmiljön.

– Det har jag ingen insikt i. Jag vet bara hur det verkar utifrån.

Vad tänker du om robotlagret som nu ska skrotas?

– Ja, vad ska jag säga. Det är ett vansinnesprojekt. Och framför allt i dag när alla priser går upp. Det är ett slöseri och inte riktigt i Ikeas anda tycker jag.

”Dålig planering”

Andreas Ivarsson, 34, stannar också upp. Han känner inte lika stark antipati.

– Jag har ingen åsikt alls om fördröjningen. Så länge det gamla varuhuset har öppet under tiden så är jag nöjd. Men robotlagret, det kan man ju kalla dålig planering. Det låter som om det har varit dyrt, och det borde ha testats någon annanstans före, i en mindre miljö. Kanske i ett pilotprojekt.

Hur tror du att det här påverkar orten?

– Så länge det är samma utbud tror jag inte att folk bryr sig jättemycket. Gemene man tänker nog inte på om det är nytt o ch fräscht i lokalerna. Bara det finns och är lätt att hitta, säger Andreas Ivarsson.

Hade varit spännande

Lars-Åke Eriksson, 76, har varit inne och handlat tillsammans med dottern Caroline, 36. Hunden Bonnie skäller som ett billarm medan de lastar in kartongerna genom bakluckan.

– Jag frågade faktiskt personalen om det när vi var där inne, eftersom jag är nyfiken. Det är underligt. Det tog lika lång tid att bygga själva fastigheten som att göra inredningen. Proportionerna blir konstiga. Det är också märkligt att de inte har prövat ut tekniken innan. Jag förstår inte riktigt problematiken, säger han.

– Det är synd, för efter att ha läst om det här robotlagret skulle det ha varit spännande att få testa på, säger Caroline.

Lars-Åke skrattar.

– Som det är nu verkar det som att man skulle få en soffa när man beställer en fåtölj. Det hade i och för sig varit välkommet, säger han.

Har påverkat försäljningen

Tvärs över vägen ligger Kållered köpstad och klädbutiken Lager 157, där 22-åriga Elin Westman och 21-åriga Maja Blom är ansvariga för varsin avdelning. De säger att förseningen definitivt har påverkat deras försäljning.

– Man märker att det har varit lugnare, säger Maja Blom.

Elin instämmer.

– Ja, vi är en butik som man tar bilen till, och när Ikea saknar alla de varor som man vill ha blir det inte att man åker hit heller.

Vad tror ni om framtiden?

– När det väl öppnar tror jag att det kommer att bli en större kundtillströmning också hos oss, säger Elin.

LÄS MER:Ikea i Kållered skänker gosedjur och filtar till drabbade i Ukraina

LÄS MER:Ikea genom åren – från invigning till nytt varuhus

LÄS MER:De öppnade Ikea för 50 år sedan – ordnar träff en gång om året

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS