Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Kung Carl XVI Gustaf 75 år – så var det när han besökte Mölndal

Kung Carl XVI Gustaf fyller 75 år. Kungen har vid flera tillfällen varit i Mölndal och Lars Gahrn minns särskilt besöket i slutet av 90-talet – då han själv fick chansen att växla några ord med kungen.
– Han fick beröm och då sken han upp, säger Lars Gahrn.

Mölndalsprofilen Lars Gahrn var fram till i fjol antikvarie vid Mölndals stadsmuseum. Parallellt med det har historikern arbetat på hembygdsmuseet i Kvarnbyn där han fortsatt jobbar ideellt.

Kung Carl Gustafs besök i Mölndal år 1997 minns han. Kungen åkte till flera platser i stan, bland annat Mölndals stadsmuseum.

LÄS MER: Nu införs parkeringsavgift på alla parkeringar vid Gunnebo slott

På den tiden låg stadsmuseet på Norra Forsåkersgatan i Kvarnbyn, och Lars Gahrn fick i uppdrag att, tillsammans med Mölndals-Postens före detta chefredaktör Kjell Arvidsson, överlämna boken ”Gunnebo – ett slott i tiden”.

Man med vitt skägg står på en bro.
Historikern och Mölndalsprofilen Lars Gahrn har träffat kungen. Bild: Fredrik Hofflander

– Kungen såg spänd ut, han är ofta spänd i sådana här offentliga sammanhang. Vi blev åthutade att inte säga någonting eftersom kungen var försenad, men det brydde jag mig inte om utan jag höll ett litet hälsningsanförande ändå, säger Lars Gahrn.

– Jag sa att vår förhoppning är att ”Gunnebo ska möta en ny tid och en ny tids krav lika framgångsrikt som Ers majestät mött en ny tid och den nya tidens krav”. Han fick beröm och då sken han upp, även drottningen sken upp, säger han.

Gunnebo slott fick tjänstefolksbyggnad

Efter stoppet vid museet åkte kungaparet vidare till Gunnebo slott. Lars Gahrn berättar att kungen var inbjuden till slottet där tjänstefolksbyggnaden uppförts som en del i Gunneboprojektet.

Kungen har varit på Gunnebo slott ett flertal gånger, bland annat under sin eriksgata på 1970-talet samt i början av 1960-talet, berättar Lars Gahrn.

LÄS MER: Theodor från Lindome gick i målarskola för Carl Larsson

– Eller om det var 1959. Han var kronprins då. Det var under nordiska mästerskapen i rodd och han var här och såg roddtävlingarna. Då var han inte särskilt gammal, säger Lars Gahrn.

Lars Gahrn: Kungen har humor

När kungen i dag, på valborgsmässoafton, firar 75 år blir det nedtonat – coronapandemin har satt stopp för kalaset. Så även för sedvanligt valborgsfirande hos hembygdsföreningen, då födelsedagen förstås brukar omnämnas.

Lars Gahrn berättar att han uppskattar kungens humor.

– Han är humoristiskt begåvad och kan fälla dråpliga repliker ganska ofta. Hade han varit kung i England hade han varit geniförklarad, men nu är han kung i Sverige, säger Lars Gahrn.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.