Kvinnojouren Frideborg kämpar för sin överlevnad: ”Går runt med en klump i magen”

Ökat våld mot kvinnor i kombination med sänkta verksamhetsbidrag och fler privata aktörer blir en svår situation för Frideborgs kvinnojour.
– Mäns våld mot kvinnor minskar ju inte – varför får vi mindre pengar? frågar sig Christel Bergqvist, verksamhetschef för Kvinnojouren Frideborg.

ANNONS
|

På Kvinnojouren Frideborg Mölndal-Härrydas skyddade boende bor just nu en kvinna med sina barn. Fyra platser är lediga. Samtidigt som lokalerna står tomma ser Christel Bergqvist, verksamhetschef för Kvinnojouren Frideborg, att mäns våld mot kvinnor och barn har ökat under pandemin.

– Historiskt sett har vi märkt att den här typen av samhällsförändringar gör att mäns våld mot kvinnor ökar. Det kan handla om naturkatastrofer eller liknande händelser, säger Christel Bergqvist, verksamhetschef för Kvinnojouren Frideborg.

Kvinnojouren Frideborg har funnits sedan 1984. De har tre anställda samt en grupp med kvinnor som arbetar ideellt. De erbjuder skyddat boende för våldsutsatta kvinnor samt bedriver samtalsmottagning dit de utsatta kvinnorna kan komma för att få stöd och vägledning.

ANNONS

– Ingen kvinna vill vara en misshandlad kvinna, ofta är de inte själva medvetna om vad de utsätts för. Vi hjälper dem att sätta ord på det de varit med om, berättar Christel Bergqvist.

LÄS MER:Mammorna Lisa och Malin flyttade ihop: ”Mycket lättare att leva med kvinnor”

Tappat en tredjedel av verksamhetsbidraget

Sedan 2019 har Frideborg tappat cirka en tredjedel av verksamhetsbidraget från Mölndals stad och två tredjedelar från Härryda kommun. 2019 fick de 910 000 kronor från Mölndals stad – året efter fick de bara 600 000 kronor.

– Mäns våld mot kvinnor minskar ju inte – varför får vi mindre pengar? frågar sig Christel Bergqvist.

Magnus Heimdahl, bidragshandläggare på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndal, menar att det sänkta bidraget beror på att fler föreningar ansökt om att få bidrag.

– Vi har en fast summa pengar som vi kan dela ut och det är fler föreningar som söker bidrag nu, berättar Magnus Heimdahl.

2020 betalades 1 295 000 kronor ut i verksamhetsbidrag och 600 000 kronor gick till Kvinnojouren Frideborg.

–Det är en stor del av budgeten som de fått och vi måste alltid bedöma föreningen utifrån att det är just en förening.

Tufft år för många föreningar

Vad bidraget för 2021 kommer landa på kan Magnus Heimdahl inte svara på än då beslutet fattas i juni. Han berättar att pandemiåret har varit tufft för många föreningar.

– Våld i nära relationer är en angelägen fråga, men om de kommer få mer bidrag i år kan jag inte svara på.

LÄS MER:Så har corona förändrat Mölndal: ”Det tuffaste vi varit med om”

Oro för framtiden

Christel Bergqvist känner sig orolig för framtiden. Hon har lagt märke till att fler och fler privata skyddade boenden poppar upp och det finns inte pengar för att kunna konkurrera med privata bolag.

– Vi har inte samma ekonomiska förutsättningar som de har. Jag är rädd för vår framtid och för kvinnornas framtid. Vi vill erbjuda mer än skydd, vi vill arbeta med utbildning, säger Christel Bergqvist.

Utbilda och synliggöra

Att utbilda och synliggöra är något som Christel Bergqvist och hennes två kollegor arbetar aktivt med – och något som de tycker utmärker deras verksamhet i förhållande till de privata aktörerna. Christel misstänker att det är många kvinnor som inte har samma möjligheter att söka hjälp på grund av pandemin och tycker därför att utbildningsarbetet måste prioriteras.

– Vi går runt med en klump i magen, vad kommer hända med de här kvinnorna som inte får hjälp? Hur kommer det se ut efter pandemin?

Christel Bergqvist fortsätter:

– Vi har ju ingenting som garanterar vår ekonomiska trygghet, vi är oroliga för framtiden.

LÄS MER:Telefonlinje ska minska våld i nära relationer

ANNONS