Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Getty Images Bild: Getty Images
Foto: Getty Images Bild: Getty Images

Kvinnor får 33 procents lägre pension än män – så höjer du din pension

Kvinnor i Sverige har i genomsnitt 31 procent lägre pension än män. I Mölndal är den siffran 33 procent.

Under 2018 hade kvinnorna i Mölndal en genomsnittlig pension på 179 100 kronor. Samma år fick männen ut i genomsnitt 272 800 kronor i pension. Det är en skillnad på 93 000 kronor på ett år. Det innebär att Mölndal kvinnor i genomsnitt får ut en 33 procents lägre pension än männen. Det visar en genomgång av pensionsutbetalningar som Nyhetsbyrån Siren gjort.

På pensionsmyndigheten ser man att kvinnors pensioner är lägre på grund av att de ofta arbetar deltid.

– Det är inte den enda förklaringen utan rent generellt har kvinnor lägre löner, de vabbar mer än män och är mer sjukskrivna än män. Det är hela livets inkomst, livsinkomstprincipen, som avgör vad du får i pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Hur blir levnadsstandarden för den som får låg pension?

– Det är ganska givet att den som har en lägre pension också har ett mindre konsumtionsutrymme, säger Agneta Claesson.

Men hon säger att för dem med den lägsta pensionen finns ett visst grundskydd för att täcka upp till det som kallas skälig levnadsnivå.

– Pensionssystemet är i grunden könsneutralt men eftersom det oftast är kvinnor som har den lägsta livsinkomsten så är det också de som kommer att få den lägsta pensionen.

Vad kan man göra för att få en bra pension?

– Det är viktigt att du inte väntar med att fundera kring pensionen tills du är 60 plus. Gör en pensionsprognos från 30-årsåldern för att få en bra bild över vilken köpkraft du kommer att ha om du går i pension vid en viss ålder.

Agneta Claesson skickar med tre punkter som är viktiga att tänka på.

• Se till att arbetsgivaren betalar in till en tjänstepension

• Att arbeta något år extra kan betyda flera hundralappar mer i månaden

• Se till att ha låga avgifter på ett eget fondsparande, 0,4 procent i en global aktieindexfond kan vara ett riktmärke.

Eget sparande

Pensionen påverkas även om man arbetar längre eller kortare.

– För den som funderar över behovet av ett eget sparande till pensionen så är prognosverktyget ett bra hjälpmedel. Sedan är det bra att veta att har man riktigt långt kvar till pensionen ska man känna till att genom att betala skatt på sin inkomst så tjänar man in till allmän pension och senast från 25 års ålder bör man ha kollat med sin arbetsgivare om det betalas in till en tjänstepension.

Karina Hansson

[email protected]

Siffrorna bakom statistiken

Statistiken gäller alla som är 61 år eller äldre och folkbokförda i Sverige den sista december 2018 och som hade en utbetalning av allmän pension, tjänstepension eller privat pension under året. De senaste siffrorna i Pensionsmyndighetens statistikdatabas gäller 2018.

Siffrorna som presenterats är från 2018 på grund av att 2020 års inkomster inte är deklarerade ännu och för att viss tjänstepension som betalats ut under 2019 inte har kommit till Pensionsmyndighetens kännedom än. Det är de senaste siffrorna som är helt kompletta.

Källa: Nyhetsbyrån Siren och Pensionsmyndigheten