Kyrkan samlar in julklappar till familjer som har det tufft

Dyrare mat, högre ränta och osäker ekonomi. Många Mölndalsbor har det tufft just nu, särskilt de som redan tidigare levt på marginalen. För att stötta upp under julen samlar kyrkan in klappar till barn och ungdomar.
– Det är många familjer som har det väldigt pressat, säger Hanna Esping Östlin på Svenska kyrkan i Mölndal.

ANNONS
|

För personer som lever med dålig ekonomi är det förstås tufft året runt, men runt jul kan det bli extra mycket stress och kostnader.

– Inflationen och det ekonomiska läget har gjort det svårare för många. Dels finns det familjer som redan har det tufft och lever utan marginaler, och dels de som precis har klarat sig och nu trillar över. Tanken är att barnen ändå ska kunna få någon liten julklapp, säger Hanna Esping Östlin som arbetar som samverkanskoordinator på det diakonala teamet i Svenska kyrkan Mölndal.

Under några års tid har kyrkan, i samarbete med Mölndalsbostäder, samlat in julklappar till barnfamiljer.

ANNONS

– Det är uppskattat bland hyresgästerna att få hjälpa till också.

Öppet till 9 december

Fram till 9 december kan den som vill lämna en julklapp på Fässbergs församlingshem. Under kontorstid kan man komma till entrén och lämna saker i en låda.

I helgen ska kyrkan dessutom samla in julklappar på julmarknaden i Kvarnbyn. Personalen kommer hålla till i Lantbruksmuseets nedre våning, på Götaforsliden 14a, mellan klockan 12 och 17.

Förra året var första gången som kyrkan ordnade en insamling under julmarknaden.

– Vi fick in en hel del då, men det var inte så många som visste om att vi var på plats. Många såg oss på lördagen och kom tillbaka med en julklapp på söndagen, det var väldigt fint.

Vad ska man tänka på om man vill ge en klapp?

– Helst ser vi att den är oinslagen för då kan föräldrarna veta vad de ger till sina barn. Sen brukar vi få in ganska mycket för barn upp till 12 år, men inte lika mycket till tonåringar. Så det får man gärna hjälpa till med, en del har köpt presentkort eller lite finare duschtvålar till exempel. Man kan också skänka pengar till vårt gåvokonto så kan vi kompletteringshandla sen, säger Hanna Esping Östlin.

De får hjälp

Det är barn och ungdomar upp till 18 år som kan få julklappar.

Vilka ger ni julklapparna till?

– I första hand är det familjer vi har kontakt med via kyrkans matutdelningar och liknande, det är personer som har det väldigt pressat. Sen är det en del som hör av sig till oss specifikt inför julen och ber om hjälp.

Kyrkan delar också ut klappar till barn och ungdomar på Migrationsverkets ankomstboende Sagåsen i Kållered.

– Vi delar också ut till barn som kommit hit från Ukraina, och som bor på kommunens boenden, säger Hanna Esping Östlin.

I samarbete med Mölndals Rotaryklubb kommer även kvinnojouren Frideborg att få julgåvor till de barn som befinner sig där i jultid.

LÄS MER:Kyrkans erbjudande: Beställ hem en kör till andra advent

LÄS MER:Hemstickat årets julklapp – det märks i garnbutiken

LÄS MER:Här är alla kan sjunga-kören som tränar med seniorerna på äldreboendet

ANNONS