Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Arkivfoto Bild: Kent Randau
Foto: Arkivfoto Bild: Kent Randau

Läkare på sjukhuset kan ha smittat 13 med covid-19 – avskedades

En läkare på Mölndals sjukhus vägrade gå hem från jobbet trots uppenbara covid-19-symtom under ett par dagar i oktober.
13 personer insjuknade och nu anmäls den numera avskedade läkaren till Ivo.

Det var i slutet av oktober som en läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal gick till sitt arbete med symtom som uppenbart kunde överensstämma med covid-19. Medarbetare som bad läkaren att gå hem fick till svar att läkaren hade antikroppar mot covid-19.

"Vilket invaggade personal och patienter i en falsk säkerhet då läkaren inte testat sig för vare sig för antikroppar eller covid-19 vid något tillfälle", uppger läkarens chef i sin anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Chefen menar att anmälan inte handlar om hur många som blivit direkt smittade av läkaren, utan mer om ett "upprepat omdömeslöst beteende under två dagars tid".

Under de aktuella dagarna tog läkaren emot en patient på mottagningen, deltog i möten med personal och planerade också att delta i medarbetarsamtal.

"Det är naturligtvis omöjligt att avgöra vem som blivit smittad var i en pandemi med full samhällsspridning. 13 personer insjuknade på enheten, inklusive en patient och två anhöriga, varav endast en uppger en annan potentiell smittkälla i omgivningen", skriver chefen.

Läkaren bad dessutom vid två tillfällen om att bli testad, en gång på personalprovtagningen på Mölndals sjukhus. Chefen menar att läkaren bör ha haft en misstanke om att vara smittad då läkaren själv bad om att bli testad.

I anmälan står också att läkaren efter händelsen inte visat någon förståelse för att det uppvisade beteendet kan betraktas som omdömeslöst.

"Arbetsgivarens tillit till medarbetaren är allvarligt skadat varför vi valde att gå mot avsked", skriver läkarens chef.

Läkaren avskedades den 17 november.

Catrin Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.