Man med svart vinterjacka håller vita papper framför ansiktet. Bild på Capio Vårdcentral i Mölndal.
Läkaren på den privata kliniken Husdr.se misstänks ha genomfört falska covidtest även i Mölndal. Bild: Fredrik Hofflander

Läkare utfärdade falska coronaintyg – får lämna ny tjänst på Sahlgrenska

I januari avslöjade Göteborgs-Posten att en läkare på privata kliniken Husdr.se genomfört falska provtagningar för covid-19. Nu utreds läkaren av polis samtidigt som IVO ser över hans lämplighet som läkare. Trots det fick läkaren en nytt jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset men efter tidningens granskning tas läkaren nu ur tjänst.

ANNONS
|

Det var i januari i år som Göteborgs-Posten kunde avslöja att den privata kliniken Husdr.se genomfört falska provtagningar för covid-19. Ett hundratal patienter ska ha betalat för att göra PCR-test och fått provresultat och reseintyg skickade till sig som egentligen aldrig analyserats.

Läkaren hade även en koppling till Mölndal då han under en period ska ha arbetat som konsult för Capios lokala vårdcentral och för Mölndalsjouren som Capio också driver, vilket Mölndals-Posten tidigare rapporterat. Några av de drabbade patienterna ska ha kallats till Bergmansgatan 6 där deras provtagningslokal ligger.

Uppgifterna om falska intygen ledde till att läkaren fick sparken från sin tjänst på Södra Älvsborgs sjukhus, även Capio har sagt upp sitt samarbete och anmält honom till polisen och Ivo.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt falska covidtest gjordes i Mölndal: "Alldeles förfärligt"

Stängs av utan lön

Under tisdagen kunde Göteborgs- Posten avslöja att läkaren fått en ny tjänst. Den 22 mars återanställdes som underläkare på en avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset trots att han nu riskerar att åtalas för flera brott och att det pågår en tillsyn av hans yrkesutövning som läkare.

I samband med att GP tog kontakt med verksamhetschefen Mathias Alvidius valde de att tänka om. På onsdagen stod det klart att läkaren tas ur tjänst.

– Eftersom det förekommer en sådan brottsmisstanke har vi beslutat att stänga av medarbetaren utan lön under den tid som utredningen pågår, säger Mathias Alvidius till GP.

LÄS MER:Efter masstestningen i hemtjänsten – endast en person positiv

Utredning klar om några veckor

Utredningen ska visa hur anställningsproceduren gått till och hur sjukhuset kan säkerställa att något liknande inte händer igen.

– Vi behöver också säkerställa att han inte arbetat på ett sätt som varit patientosäkert. Även om det inte finns något så här långt som indikerar det. Det tredje som vi utreder är hur vi arbetsrättsligt ska förhålla oss till att en anställd är misstänkt för den här typen av brott och huruvida han lämnat korrekta uppgifter vid anställningsförfarandet, säger Mathias Alvidius till GP.

Inom ett par veckor ska utredningen vara klar. Sjukhuset ser allvarligt på det inträffade men är tacksamma att inget allvarligt tycks ha inträffat i samband med att läkaren arbetat där.

– Han har ingått i ett team med andra medarbetare inklusive specialistläkare, vilket han själv inte är. Så han har inte arbetat helt självständigt, säger Mathias Alividius till GP.

LÄS MER:Extra miljoner till Mölndals skolor för att klara pandemin

ANNONS