”Tingsrätten och hovrätten fäste vikt vid att brotten begåtts mot små barn på deras skola där de ska känna sig trygga. Läraren har utnyttjat att målsägandena känt tillit till och tyckt om honom”, står att läsa i ansvarsnämndens beslut.
”Tingsrätten och hovrätten fäste vikt vid att brotten begåtts mot små barn på deras skola där de ska känna sig trygga. Läraren har utnyttjat att målsägandena känt tillit till och tyckt om honom”, står att läsa i ansvarsnämndens beslut. Bild: Kent Randau

Lärare dömd för sexualbrott på Bosgårdsskolan blir av med sin lärarlegitimation

Den tidigare läraren på Bosgårdsskolan dömdes till två års fängelse för sexuella övergrepp och sexuellt ofredande av barn. Nu har Lärarnas ansvarsnämnd beslutat att frånta mannen hans lärarlegitimation.

ANNONS
|

Sommaren 2020 skakades Mölndal av avslöjandet att en lågstadielärare vid Bosgårdsskolan förgripit sig sexuellt på sina elever.

Efter en inledande dom i tingsrätten kom förövaren så småningom att dömas till två års fängelse av hovrätten. Detta för fyra fall av sexuella övergrepp och nio fall av sexuellt ofredande.

Läraren: ”En skandal”

Nu har Lärarnas ansvarsnämnd, som utses av regeringen och är en del av Skolverket, beslutat att frånta läraren hans legitimation – den handling som krävs för att man ska kunna bli tillsvidareanställd och sätta betyg som pedagog i svensk skola.

Bakom yrkandet att återkalla legitimationen står Skolinspektionen, som även har talat med den före detta läraren för att höra hans sida av historien.

ANNONS

Mannen säger till myndigheten att det är ”en skandal” att domstolen inte trodde på honom eller hans fyra vittnen. Liksom under rättegången fortsätter han att bedyra sin oskuld, och menar att den som gjorde anmälan ”har hatat honom i ett antal år”.

Allvarliga brott

Lärarnas ansvarsnämnd skriver i sitt beslut att det inte har framkommit någonting som tyder på att domen mot mannen skulle vara felaktig. Gärningarna är enligt dem så allvarliga att hans lämplighet att verka som lärare bör ifrågasättas; dessutom ägde de rum i hans yrkesutövning och riktades mot elever.

Därför beslutar en enig nämnd att återkalla mannens lärarlegitimation. Han har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet hos en allmän förvaltningsdomstol.

LÄS MER:Lärare dömdes för sexbrott mot barn – hovrätten skärper straffet

LÄS MER:Lärare dömd för sexbrott får nobben av HD – fängelsedomen står fast

LÄS MER:Chefen bryter tystnaden om sexbrottsdömde läraren på Bosgårdsskolan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS