Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoton Bild: Arkivfoton
Arkivfoton Bild: Arkivfoton

Lärare dömdes för sexbrott mot barn – hovrätten skärper straffet

Hovrätten skärper den före detta lärarens fängelsestraffet till två år, och dömer mannen även för sexuella övergrepp. Mannen frias återigen från misstankarna om våldtäkt mot barn, då de frågor som kunnat bevisa misstankarna inte ställdes under förhöret.

Tingsrätten dömde den före detta läraren på Bosgårdsskolan för nio fall av sexuellt ofredande, till fängelse i nio månader.

Under ett och ett halvt år, mellan hösten 2018 och våren 2020, har mannen vidrört barn på ett olämpligt sätt. Åklagaren menade att han då gjorde sig skyldig till både sexuella ofredanden och sexuella övergrepp, och att han även våldtagit ett av barnen. Hon överklagade därför tingsrättens dom.

– Jag menar att den bevisningen jag har presenterat, och då främst barnförhören, är bevis på att det gått till på det här sättet. Både att det är de gärningarna och att det gått till så. Det tingsrätten gjort är att de har rubricerat allt som sexuellt ofredande, och det är jag inte överens med dem om, sa åklagare Marie Johnson vid överklagandet.

Nu har hovrätten prövat domen.

Döms för sexuella övergrepp

Till skillnad från tingsrätten gör de bedömningen att händelserna som först rubricerades som sexuella övergrepp också var det. Samtliga åtalspunkter handlar om att mannen vidrört barnen på olika sätt. Medan ofredandena bestått i att mannen haft sina händer på barnen på olämpliga ställen har övergreppen handlat om en mer aktiv beröring.

När det gäller åtalspunkten våldtäkt mot barn gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten, att det inte kan slås fast. I sin dom skriver hovrätten att man, när barnet förhördes, inte ställt de frågor som krävs för att kunna slå fast bland annat hur varaktig beröringen var. Det går helt enkelt inte att bevisa våldtäkt, och mannen döms istället för sexuellt övergrepp.

Hovrätten förlänger fängelsestraffet

Totalt döms mannen nu för fyra fall av sexuellt övergrepp mot barn och nio fall av sexuellt ofredande. Att mannen varit barnens lärare och att barnen har rätt att känna sig trygga i skolan är försvårande omständigheter, vilket påverkar straffet.

Samtliga brott ligger på fängelsenivå, enligt hovrättens dom. Bara ett av brotten, det som inte kunde bevisas vara våldtäkt utan rubriceras sexuellt övergrepp, har ett straffvärde som motsvarar ett års fängelse.

Att mannen förlorat sin lärarlegitimation och att domen kommer göra det svårt för honom att jobba som lärare igen, ses som förmildrande omständigheter.

Hans fängelsestraff förlängs nu från nio månader, till två år.

Jobbat på Bosgårdsskolan i tio år

Tillsammans med en kvinnlig kollega jobbade den före detta läraren särskilt med barn som inte syntes och hördes så mycket. Det innebar enligt mannen själv att ibland vara fysisk med barnen, som att låta dem sitta i knät om de ville det.

Första gången någon reagerade på mannens beteende var 2015, när en förälder såg hur han masserade ett barn, när de var ensamma i ett rum. Det hela ledde inte till mer än en tillsägelse och det var först under våren 2020 som en lärarvikarie slog larm på nytt.

Då visade det sig att flera lärare reagerat på hur mannen betedde sig runt barnen. Rektorn kallade till samtal, mannen stängdes av och när det hela polisanmäldes sa han upp sig.